Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami

Kapusta na ciepło  z  ciecierzycą i grzybami
Zdjęcie - Kapusta na ciepło  z  ciecierzycą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kapusta z grzybami to typowe danie wigilijnej wieczerzy. Natomiast w naszym domu mam zwyczaj podawać ją jako farsz do pierogów. Pierogi z kapustą to obowiązkowy punkt programu wigilijnego. W tym roku postanowiłam trochę zmienić naszą tradycję i oprócz pierogów z kapustą przygotować również kapustę z grzybami z dodatkiem ciecierzycy. Mam nadzieję, że posmakuje moim gościom.

Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl.
E-book można pobrać na tutaj.

Zdjęcie - Kapusta na ciepło  z  ciecierzycą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami
Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: z namaczaniem 7 godzin
Składniki:
  • 1000 g kiszonej kapusty
  • 60 g suszonych grzybów
  • 250 g cebuli
  • 300 g ciecierzycy z zalewy
  • 4 łyżki Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ łyżeczki mielonego kminu
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy

Zdjęcie - Kapusta na ciepło  z  ciecierzycą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie rano gotujemy je przez 20 minut, po czym odcedzamy i drobno kroimy . Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach oleju, następnie dodajemy do niej grzyby, kapustę i ciecierzycę wraz z zalewą. Wszystko przyprawiamy i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec dodajemy 2 pozostałe łyżki oleju i mieszamy. Porada: Nie wylewajmy wody w której moczyły się grzyby. Jeśli kapusta wyda się nam zbyt sucha w trakcie duszenia możemy ją podlać wodą z grzybów.
Zdjęcie - Kapusta na ciepło  z  ciecierzycą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów