Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami
Kapusta z grzybami to typowe danie wigilijnej wieczerzy. Natomiast w naszym domu mam zwyczaj podawać ją jako farsz do pierogów. Pierogi z kapustą to obowiązkowy punkt programu wigilijnego. W tym roku postanowiłam trochę zmienić naszą tradycję i oprócz pierogów z kapustą przygotować również kapustę z grzybami z dodatkiem ciecierzycy. Mam nadzieję, że posmakuje moim gościom.
Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl.
E-book można pobrać na tutaj.
Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami
Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: z namaczaniem 7 godzin
Składniki:
- 1000 g kiszonej kapusty
- 60 g suszonych grzybów
- 250 g cebuli
- 300 g ciecierzycy z zalewy
- 4 łyżki Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- Sól
- Pieprz
- ½ łyżeczki mielonego kminu
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie rano gotujemy je przez 20 minut, po czym odcedzamy i drobno kroimy . Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach oleju, następnie dodajemy do niej grzyby, kapustę i ciecierzycę wraz z zalewą. Wszystko przyprawiamy i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec dodajemy 2 pozostałe łyżki oleju i mieszamy. Porada: Nie wylewajmy wody w której moczyły się grzyby. Jeśli kapusta wyda się nam zbyt sucha w trakcie duszenia możemy ją podlać wodą z grzybów.