Kapuśniak

Zdjęcie - Kapuśniak  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś rozpoczyna się tygodniowa akcja "Gotujemy po polsku", którą tak jak rok temu, zorganizowali Irena i Andrzej z blogu "Kuchnia Ireny i Andrzeja". Z polską kuchnią co prawda jestem trochę na bakier, ale czyż taka akcja nie jest właśnie najlepszym sposobem, aby to zmienić? :)

Moją pierwszą propozycją (mam nadzieję, że nie ostatnią) jest kapuśniak. Zupa, która nierozerwalnie kojarzy mi się z naszą narodową kuchnią. Kwaśna, rogrzewająca, sycąca..Idealna na zimowe dni. Nigdy jeszcze tej zupy sama nie robiłam, więc jest to mój kapuśniakowy debiut. Opierałam się na przepisie podanym kiedyś przez Cudawianki, choć troszkę go zmieniłam pod siebie. Zupka wyszła bardzo smaczna i na pewno jeszcze nie raz do niej wrócę.

Kapuśniak jest moją propozycją w ramach akcji "Gotujemy po polsku!", której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Zdjęcie - Kapuśniak  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

- 500 g kapusty kiszonej

- bulion lub wywar gotowany np. na żeberkach

- 2 marchewki, pietruszka

- 4-5 ziemniaków

- 2 cebule

- 200g wędzonego boczku

- kawałek kiełbasy (u mnie jedno pętko)

- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:

Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę. Gotować warzywa w bulionie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, aż będą miękkie. Cebule drobno posiekać, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę przesmażyć na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, dorzucić cebule. Smażyć razem przez chwilę. Kapustę dobrze odcisnąć (ja zachowałam sok), pokroić na mniejsze części. Dorzucić ją do patelni z boczkiem i cebulą. Smażyć razem przez kilka minut, po czym podlać wodą i dusić 10-15 minut. Po tym czasie zawartość patelni dodać do garnka z wywarem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie i gotować jeszcze chwilę. Moja zupa była wg mnie za mało kwaśna, więc dolałam jeszcze troszkę soku, który odcisnęłam z kapusty. Podawać gorącą. Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Wigilijna kapusta

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Pierniczki na choinkę i nie ty…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Kwas buraczany ( zakwas do bar…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Makowiec świąteczny ( strucla…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Wigilijne pierogi z kapustą i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Postna kapusta z grzybami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

1

Orkiszowe pierogi z kapustą, g…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Kapuśniaczki - pączki z kapust…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

3

Tarta z kiszoną kapustą i grzy…

aronia aronia
Wiem co jem

1

Wigilijne pierogi z kapustą i…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Gołąbki z kaszą jęczmienną i g…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Wigilijna kapusta z grzybami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone