Gravlax - łosoś marynowany w burakach z chrzanowym majonezem na ziemi z pumpernikla

Gravlax - łosoś marynowany w burakach z chrzanowym majonezem na ziemi z pumpernikla


Kuchnia skandynawska reprezentowana jest przez takie kraje jak: Szwecja, Norwegia, oraz Dania. Współczesna skandynawska kuchnia jest bardziej wysublimowaną wersją kuchni Wikingów. Kulinarny prym wiodą tam przyrządzane na różne sposoby ryby północnych mórz. Mimo, że w Skandynawii nie używa się zbyt dużej ilości przypraw to nie może się ona obejść bez soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Duńczykom podczas biesiadowania przyświeca idea hugge, co przetłumaczyć możemy jako miłą atmosferę. Norwegia jest prawdziwą kulinarną krainą łososia. Ryba ta występuje w większości narodowych potraw. Jednym ze sposobów jej podawania jest tzw. gravlax czyli peklowanie surowej ryby w soli, cukrze i koperku. Niegdyś rybacy solili ryby i zakopywali je w piasku, w miejscu napływania fal morskich by ryby lekko sfermentowały, stąd wzięła się tez nazwa gravlax - czyli pogrzebany łosoś. Więcej wigilijnych przepisów do pobrania z serwisu kulinarnego http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true stanowiącego własność Z.T. Kruszwica S.A. oraz z portalu https://zpierwszegotloczenia.pl/ . E-book zawiera 50 ciekawych przepisów wigilijnych oraz świątecznych.


Zdjęcie - Gravlax - łosoś marynowany w burakach z chrzanowym majonezem na ziemi z pumpernikla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na ok 6 osób Czas przygotowania: 24 h marynowanie + 20 min
500 g surowego filetu z łososia
4 buraki
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
1 łyżka czerwonego pieprzu
12 kromek pumpernikla

Majonez chrzanowy
1 jajko
250 ml oleju rzepakowego Kujawski
szczypta cukru
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
2 łyżki posiekanego koperku
sól pieprz 


Przygotowanie:
1. Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym 2. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach 3. Obkładamy łososia wiórkami buraka, zawijamy w folię spożywczą, wkładamy w głębokim naczyniu, obciążamy i wstawiamy do lodówki na 12 godzin, po tym czasie usuwamy buraki z łososia 4. W moździerzu ucieramy cukier, sól i czerwony pieprz, mieszanką nacieramy łososia, ponownie zawijamy go szczelnie w folię spożywczą, układamy na talerzu, obciążamy i marynujemy kolejne 12 godzin, odlewamy wyciekający płyn 5. Majonez - w blenderze miksujemy jajko, ocet, szczyptę soli i cukru, kiedy się spieni partiami dolewamy olej, jeśli pracujemy blenderem możemy dolewać olej w większych porcjach, kiedy majonez nabierze odpowiednio gęstej konsystencji dodajemy chrzan, posiekany koperek i pieprz 6. Za pomocą blendera pumpernikiel rozcieramy na drobniutkie okruszki 7. Łososia odwijamy z folii, kroimy na plastry o grubości ok 2 cm, układamy je na ziemi z pumpernikla, podajemy z przygotowanym majonezem Nowoczesne, wigilijne danie!
Zdjęcie - Gravlax - łosoś marynowany w burakach z chrzanowym majonezem na ziemi z pumpernikla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gravlax - łosoś marynowany w burakach z chrzanowym majonezem na ziemi z pumpernikla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gravlax - łosoś marynowany w burakach z chrzanowym majonezem na ziemi z pumpernikla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Gravlax - łosoś marynowany w burakach z chrzanowym majonezem na ziemi z pumpernikla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów