Domowe grzanki pełnoziarniste

Domowe grzanki pełnoziarniste
Lubicie sałatki z dodatkiem chrupiących grzanek? Lubicie, bo chyba wszyscy takie lubią. Oczywiście można zaopatrzyć się w sklepie w torebkę gotowych, jednak ja Was dzisiaj namówię do wykonania ich domowym sposobem.
Te grzanki będą nie tylko idealnym dodatkiem do sałatek. Można je podać do zupy, ale sprawdzą się również jako naprawdę rewelacyjna przekąska. W moim przypadku zawartość blaszki, którą wyjęłam z pieca zniknęła w tempie expresowym.
Ja do ich wykonania użyłam domowego chleba z orkiszowej mąki pełnoziarnistej, Wy możecie użyć dowolnego jaki będziecie mieć pod ręką.
Zdjęcie - DOMOWE GRZANKI PEŁNOZIARNISTE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Domowe grzanki - Laura
SKŁADNIKI:
  • 4-5 łyżek Oleju Kujawskiego: Pomidory, czosnek i bazylia
  • 4 szklanki pokrojonego w kostkę chleba
  • ewentualnie odrobina soli do smaku
Chleb pokroić w kostkę ok. 1-1,5 centymetra, wsypać do dużej miski. Oliwą równomiernie polać pokrojony chleb i szybko wymieszać.
Wyłożyć na dużą blaszkę. Opiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut (powinny być chrupiące). Podczas pieczenia co jakiś czas grzanki przemieszać.
_______________________________________________
Ten przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Zdjęcie - DOMOWE GRZANKI PEŁNOZIARNISTE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów