Bigos z podrobami


Przygotowałam trochę inną wersję bigosu, bo z podrobami. Przepis na bigos z podrobami wymyśliłam sama, nam posmakował, zachęcam do wypróbowania!
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej, odciśniętej
- 1 kg kapusty białej
- 1 kg dowolnego mięsa
- 300 g ugotowanych żołądków drobiowych
- 300 g ugotowanych serc drobiowych
- 250 g wędzonego boczku
- 6 kiełbas
- 3 marchewki
- seler
- pietruszka
- 200 g suszonych grzybów
- 4 cebule
- 1 łyżka suszonego majeranku
- koncentrat pomidorowy - ilość według uznania, u mnie przecier pomidorowy na zimę - link tutaj
- mały słoiczek łagodnego keczupu
- 3 liścia laurowe
- 3 ziela angielskie
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 3 ząbki czosnku - opcjonalnie
- kostka rosołowa lub 1 łyżka przyprawy typu jarzynka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Grzyby namoczyć w wodzie, najlepiej dzień wcześniej. Następnego dnia ugotować grzyby w tej samej wodzie i pokroić na większe kawałki, wodę zostawić. Odciśniętą kapustę kiszoną zalać 1 litrem wody, dodać ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liścia laurowe i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Kapustę białą poszatkować drobno, wrzucić do garnka i zalać 1 litrem wody, gotować do miękkości, odcedzić, wycisnąć.Surowe mięso pokroić w większą kostkę, doprawić solą i pieprzem. Można dodać do mięsa starty czosnek. Mięso podsmażyć na oleju. Ugotować żołądki lub serca osobno w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub przyprawy typu jarzynka, wywar zostawić. Marchewki, seler i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wszystko poddusić do miękkości na oleju.
Kiełbasę i boczek pokroić i zrumienić na oleju na patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na złoty kolor na tym samym tłuszczu, na którym smażyła się kiełbasa i boczek.
Wymieszać kapusty z podrobami, mięsem, boczkiem, warzywami, cebulą, grzybami. Dodać koncentrat pomidorowy, keczup, wodę od grzybów, wywar z podrobów, majeranek, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić minimum na 3 godziny w chłodne miejsce, a najlepiej na całą na całą noc. Smaki muszą się przygryźć, gotowe!
Smacznego! Zapraszam również na: Wątrobianka
BIGOS Z PODROBAMI (BIGOS WITH OFFAL)BIGOS Z PODROBAMI (BIGOS WITH OFFAL)
