Bigos
Przepis na tradycyjny, polski bigos, z wieloma rodzajami mięs, z grzybami, śliwkami, winem.
Nasz ulubiony bigos!
Im dłużej gotowany, odgrzewany tym lepszy:)
Najwspanialszy po kilku dniach, dlatego najlepiej rozpocząć gotowanie kilka dni przed podaniem.
Składniki:
- 800g kapusty kiszonej
- 1kg kapusty białej
- 500g wieprzowiny (u mnie karczek)
- 500g kiełbasy
- 300g boczku wędzonego
- 500g mięsa drobiowego ( u mnie udka z kurczaka)
- 100ml wina czerwonego wytrawnego
- 200ml przecieru pomidorowego (z kartonu)
- 2-3 cebule
- 4 prawdziwki (u mnie świeże, mogą być suszone)
- 3 łyżki masła
- 6 suszonych śliwek
- 5 ziel angielskich
- 5 liści laurowych
- 1 łyżeczka kminku
- sól i pieprz do smaku
- woda
Kapusty i cebule poszatkować.
Podsmażyć na maśle.
Zalać niewielką ilością wody.
Dusić do miękkości.
W trakcie gotowania pokroić mięsa w kostkę ( sporą) i wrzucić do gotującej się kapusty.
Grzyby pokroić, dorzucić do bigosu.
Dodać śliwki, ziele angielskie, liście laurowe, kminek, sól, pieprz, wino oraz przecie pomidorowy.
Całość dusić na małym ogniu co najmniej godzinę.
Gotowy bigos schłodzić i podgrzać dnia następnego.
Najlepszy smak uzyskamy jeżeli rytuał powtórzymy przez 2-3 dni.