Babeczki makowe z kremem czekoladowym
            
 
 
 
 „Mak , symbol płodności i dostatku towarzyszył Słowianom od najdawniejszych czasów a jego obecność na wigilijnym stole jest echem dawnych wierzeń i kultu przyrody. Makówki zawierające mnóstwo drobnych ziarenek kojarzono z płodnością i urodzajem. Aby zapewnić sobie dostatek przyszłym roku, należało podać chociaż jedną potrawę z makiem. Sporządzano z niego zupę, dodawano do klusek i kaszy. Robiono łamańce z makiem i kutię. Dziewczyna, która tarła mak na Wigilię mogła mieć nadzieję na szybkie zamążpójście. 
  
 
 U mnie w domu mak najczęściej jest obecny w wypiekach. Tak będzie również i w tym roku. Zamiast tradycyjnej strucli będą jednak babeczki makowe z kremem czekoladowym o wiele prostsze i szybsze do wykonania. To najlepsze babeczki jakie do tej pory upiekłam. Wilgotne, ale nie ciężkie, bez maki jedynie z dodatkiem niewielkiej ilości startych biszkoptów. Wystarczy zamienić je na mąkę gryczaną lub ryżową aby mieć babeczki w wersji bezglutenowej. Makowe ciasto świetnie się komponuje z czekoladowym kremem, a obecność konfitury malinowej dodatkowo podkręca jego smak. Przepis powstał na potrzeby świątecznego e-booka zawierającego 50 przepisów na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia w ramach współpracy z serwisem ZpierwszegoTloczenia.pl i Fooder.pl i zawiera lokowanie produktu. E-book dostępny jest pod tym linkiem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true. Można go również pobrać klikając w banerek w bocznej szpalcie.” 
 
 
 
 
 
 Babeczki makowe z kremem czekoladowym (przepis własny) 
 Składniki na 9szt. 
 Ciasto 
80g suchego mielonego maku
80ml mleka 
75g cukru 
20g margaryny Palma z Kruszwicy „Maślany smak” 
1 łyżka miodu 
2 łyżki startych biszkoptów 
35g rodzynek 
1 łyżka skórki pomarańczowej 
1 łyżka likieru migdałowego szczypta soli szczypta proszku do pieczenia
Krem 
100g margaryny Palma z Kruszwicy „Maślany smak” 
150g serka śmietankowego 
40g czekolady 
 2 łyżki cukru pudru 
 4 łyżki konfitury malinowej cukrowe gwiazdki 
WYKONANIE 
 Ciasto Rodzynki namoczyć w likierze. Zagotować mleko z połowę cukru, margaryną i miodem. Wsypać mak i podgrzewać do napęcznienia. Wystudzić. Dodać bakalie i biszkopty. Białka ubić z solą i resztą cukru na sztywno. Połączyć z żółtkami i masą makową. Przelać do formy wyłożonej papierowymi papilotkami, napełniając je do 4/5 wysokości. Piec 25 minut w temp. 180°C. 
 Krem Do przygotowania kremu najlepiej użyć serka śmietankowego o ścisłej strukturze bez serwatki. Zarówno serek jak i margaryna powinny mieć jednakowa temperaturę aby krem się nie zważył. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Utrzeć margarynę z cukrem pudrem, roztopioną czekoladą i serkiem. Gotowy krem przełożyć do worka cukierniczego i włożyć na 5 minut do lodówki. 
 Wystudzone babeczki posmarować po wierzchu cienką warstwą konfitury malinowej. Udekorować kremem i cukrowymi gwiazdkami. Smacznego :) 
 Aronia