Leniwe pierogi

Leniwe pierogi

Klasyka z baru mlecznego czyli leniwe pierogi. Ostatnio brak mi czasu na przesiadywanie w kuchni, więc ratuję się przygotowywaniem potraw nie wymagających długiego przyrządzania. Dzisiaj naszła mnie ochota na leniwe - dawno ich nie jadłam, więc z ochotą zabrałam się do roboty. Skorzystałam z przepisu z "Kuchni polskiej" .

 

Zdjęcie - Leniwe pierogi  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 500 g twarogu
  • 3 jaja ( oddzielnie białka i żółtka )
  • 150 g mąki
  • 20 g tłuszczu ( użyłam masła )
  • sól

do podania :

  • śmietana
  • cukier
  • zrumieniona na maśle bułka tarta


Ser zmielić lub przetrzeć przez sitko. Masło utrzeć, dodając kolejno żółtka. Połączyć z serem i utrzeć na jednolitą masę.

Ubić pianę z białek, włożyć do masy serowej, dodać mąkę, wymieszać, lekko osolić.

Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Uformować gruby wałek o średnicy ok.3 cm, spłaszczyć go i tępą stroną noża zrobić na wierzchu kratkę. Pokroić w skośne kawałki szerokości 2-3 cm.

Leniwe pierogi wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę, zamieszać, przykryć. Gdy się zagotują, wybierać łyżką cedzakową na talerz.

Polać bułką tartą zrumienioną na maśle i posypać cukrem. Można też podać śmietanę.

Kategorie przepisów