Żytni chleb sodowy


Składniki:
250g razowej mąki pszennej
100g mąki żytniej
50g płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 duże jajko
300ml maślanki
Wykonanie:
Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, żytnią, płatki owsiane, sodę i 1 płaską łyżeczkę soli. W innej misce ubić jajko z maślanką, po czym wmieszać do mąki. Kiedy zacznie powstawać ciasto wyrobić je dłońmi oprószonymi mąką. Uformować kulę i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko rozpłaszczyć tworząc bochenek i naciąć na krzyż na głębokość około 0,5cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez około 40 - 45 minut. Najlepszy na ciepło.

Źródło przepisu - książka Jamiego Olivera pt."Superfood na co dzień".