Żytni chleb razowy z dynią
Wiem, że nie każdy lubi taki chleb. Jest ciężki, wilgotny i wystarczy mi jedna kromka na śniadanie. Ja takie pieczywo lubię bo dmuchane bułki czy chleb jak wata całkowicie mi nie podchodzą. A od kiedy wyhodowałam sobie zakwas wypiekam własne pieczywo i jeszcze nigdy nie byłam niezadowolona. Chleb z dzisiejszego przepisu bardzo długo pozostaje świeży.
Składniki na zaczyn:
- 2 łyżki zakwasu żytniego
- 120 g mąki żytniej typ 2000
- 50 g mąki żytniej typ 720
- 3/4 szklanki wody
Wymieszać wszystkie składniki i odstawić w przykrytej folia misce, w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
Składniki na ciasto właściwe:
- 180 g mąki żytniej typ 2000
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 100 g mąki pszennej typ 650
- 350 g wody
- 2 łyżki melasy
- 1/2 łyżki kminku
- 3/4 płaskiej łyżki soli
- 1/3 szklanki pestek dyni uprażonych na suchej patelni
Rano do zaczynu dodać resztę składników i wyrobić krótko do połączenia składników. Przykryć miskę i odstawić na 1,5 godziny aż ciasto „ruszy”. Nie musi podwajać objętości, wystarczy jak zacznie lekko rosnąć. Foremkę natłuścić, wysypać np. pestkami dyni lub otrębami i przełożyć do niej ciasto chlebowe. Wyrównać mokra dłonią i posmarować wierzch olejem słonecznikowym. Przykryć foremkę folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia, aż wypełni foremkę. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i wstawić chleb. Po 15 min zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze ok. 40-45 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić chleb w piecu jeszcze 10 minut. Wyjąć na kratkę i wystudzić.
Smacznego:)