Żurek wielkanocny

Chyba żadna zupa nie jest tak popularna jak żurek wielkanocny. Będąc dzieckiem  nie przepadałam za nim, dzisiaj zjem chętniej chociaż jakbym miała wybierać to wolałabym rosół. Ale w okolicy Wielkanocy żurek smakuje wyjątkowo a w tym roku sporządziłam własny zakwas tak więc jego smak jest niesamoicie domowy.

Zdjęcie - Żurek  wielkanocny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • litr wywaru warzywnego
  • dwie szklanki zakwasu na żur
  • 250 gram kiełbasy swojskiej
  • 3-4 łyżki śmietany 18 %
  • 4 jajka
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • listek laurowy
  • ziele angielskie,


Pokroić  kielbasę w kawałki  i zalać wodą, zagotować, dodać bulion,  pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę i dorzucić ziele i liście laurowe. Po 15 minutach zalać zupę żurem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przyprawić  zupe chrzanem, sola, pieprzem i  obficie posypać majerankiem.  Żurek podawać z kawałkiem kiełbasy i  z ugotowanym jajkiem.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

1

Fajitas z fasolą i chorizo

Tyna Tyna
In cooking we trust

Golonka w piwie z ziemniakami…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

1

Kaszanka elegancko ...

Laura Laura
Cafe Babilon

Biała kiełbasa pieczona z cebu…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Spaghetti z boczkiem i szpinak…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Pieczeń w glazurze z sosu barb…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

2

Pasztet z czerwonej soczewicy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Faszerowane jajka z serkiem i…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Ćwikła z chrzanem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pieczeń cielęca

Kasia Kasia
Pełny talerz

2

Sos tatarski

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pascha

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki