Żurek wielkanocny

Chyba żadna zupa nie jest tak popularna jak żurek wielkanocny. Będąc dzieckiem  nie przepadałam za nim, dzisiaj zjem chętniej chociaż jakbym miała wybierać to wolałabym rosół. Ale w okolicy Wielkanocy żurek smakuje wyjątkowo a w tym roku sporządziłam własny zakwas tak więc jego smak jest niesamoicie domowy.

Zdjęcie - Żurek  wielkanocny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • litr wywaru warzywnego
  • dwie szklanki zakwasu na żur
  • 250 gram kiełbasy swojskiej
  • 3-4 łyżki śmietany 18 %
  • 4 jajka
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • listek laurowy
  • ziele angielskie,


Pokroić  kielbasę w kawałki  i zalać wodą, zagotować, dodać bulion,  pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę i dorzucić ziele i liście laurowe. Po 15 minutach zalać zupę żurem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przyprawić  zupe chrzanem, sola, pieprzem i  obficie posypać majerankiem.  Żurek podawać z kawałkiem kiełbasy i  z ugotowanym jajkiem.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Zupa - krem z dyni

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

1

Zupa z dyni z mlekiem kokosowy…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

1

Minestrone - zupa z mieszanyc…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Zupa krem z dyni i marchewki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

4

Flaczki z boczniaków

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Zupa z kukurydzy, jabłek i ceb…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Przepisy z tych kategorii

Jajka faszerowane z rzeżuchą

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

3

Jajka faszerowane tatarem z wę…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Biała kiełbasa z jajkami

A_SE A_SE
Shabbyeat

8

Rolada z szynki z serem i korn…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

3

Jajka bazyliowe

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Jajka w żółtym sosie chrzanow…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity