Żurek wielkanocny

Chyba żadna zupa nie jest tak popularna jak żurek wielkanocny. Będąc dzieckiem  nie przepadałam za nim, dzisiaj zjem chętniej chociaż jakbym miała wybierać to wolałabym rosół. Ale w okolicy Wielkanocy żurek smakuje wyjątkowo a w tym roku sporządziłam własny zakwas tak więc jego smak jest niesamoicie domowy.

Zdjęcie - Żurek  wielkanocny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • litr wywaru warzywnego
  • dwie szklanki zakwasu na żur
  • 250 gram kiełbasy swojskiej
  • 3-4 łyżki śmietany 18 %
  • 4 jajka
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • listek laurowy
  • ziele angielskie,


Pokroić  kielbasę w kawałki  i zalać wodą, zagotować, dodać bulion,  pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę i dorzucić ziele i liście laurowe. Po 15 minutach zalać zupę żurem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przyprawić  zupe chrzanem, sola, pieprzem i  obficie posypać majerankiem.  Żurek podawać z kawałkiem kiełbasy i  z ugotowanym jajkiem.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Zupa z soczewicą i szpinakiem

Dzi Dzi
karmelowy

Zupa krem z cukinii

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Zupa krem z pieczonej dyni i p…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Zupa krem z kabaczka i czerwon…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

1

Sezonowa zupa ze świeżych pom…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Rozgrzewający krem warzywno-bu…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

Przepisy z tych kategorii

Krem z pieczonej papryki z mas…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Zupa brokułowa

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Zupa z jarmużem i kaszą jaglan…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Krem z kukurydzy z mlekiem kok…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Zupa dyniowa z imbirem i mleki…

figmara figmara
figowe smaki

1

Zupa z kurek

Jemto Jemto
JEMTO