Żurek wielkanocny

Chyba żadna zupa nie jest tak popularna jak żurek wielkanocny. Będąc dzieckiem  nie przepadałam za nim, dzisiaj zjem chętniej chociaż jakbym miała wybierać to wolałabym rosół. Ale w okolicy Wielkanocy żurek smakuje wyjątkowo a w tym roku sporządziłam własny zakwas tak więc jego smak jest niesamoicie domowy.

Zdjęcie - Żurek  wielkanocny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • litr wywaru warzywnego
  • dwie szklanki zakwasu na żur
  • 250 gram kiełbasy swojskiej
  • 3-4 łyżki śmietany 18 %
  • 4 jajka
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • listek laurowy
  • ziele angielskie,


Pokroić  kielbasę w kawałki  i zalać wodą, zagotować, dodać bulion,  pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę i dorzucić ziele i liście laurowe. Po 15 minutach zalać zupę żurem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przyprawić  zupe chrzanem, sola, pieprzem i  obficie posypać majerankiem.  Żurek podawać z kawałkiem kiełbasy i  z ugotowanym jajkiem.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

1

Jajka faszerowane żółtym serem…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

3

Domowe sosy do mięs: majonez,…

Dorota Dorota
SuperStyler

Jajka faszerowane. Na Wielkano…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

2

Jajka faszerowane i panierowan…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

1

Bazyliowe jajka

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Jajka faszerowane curry

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

1

Kürbis-Gorgonzola-Pasta

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Placuszki z semoliny i sos kur…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

1

Sałatka z grillowanymi brzoskw…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Ryba w mleczku kokosowym

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Placuszki z borówkami (blackbe…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Pancit - smażony makaron

Kaś Kaś
Bake&Taste