Żurek wielkanocny

Chyba żadna zupa nie jest tak popularna jak żurek wielkanocny. Będąc dzieckiem  nie przepadałam za nim, dzisiaj zjem chętniej chociaż jakbym miała wybierać to wolałabym rosół. Ale w okolicy Wielkanocy żurek smakuje wyjątkowo a w tym roku sporządziłam własny zakwas tak więc jego smak jest niesamoicie domowy.

Zdjęcie - Żurek  wielkanocny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • litr wywaru warzywnego
  • dwie szklanki zakwasu na żur
  • 250 gram kiełbasy swojskiej
  • 3-4 łyżki śmietany 18 %
  • 4 jajka
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • listek laurowy
  • ziele angielskie,


Pokroić  kielbasę w kawałki  i zalać wodą, zagotować, dodać bulion,  pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę i dorzucić ziele i liście laurowe. Po 15 minutach zalać zupę żurem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przyprawić  zupe chrzanem, sola, pieprzem i  obficie posypać majerankiem.  Żurek podawać z kawałkiem kiełbasy i  z ugotowanym jajkiem.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

1

Zakwas na żurek

aronia aronia
Wiem co jem

1

Cappuccino ziemniaczane

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Zupa chrzanowa z białą kiełbas…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Rosół warzywny na diecie dr E.…

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

Barszcz biały na zakwasie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

1

Wielkanocna zupa chrzanowa

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

1

Pasztet z królika

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Szynka pieczona miodowa o smak…

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

1

Jajka faszerowane tuńczykiem

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Jajka faszerowane z ciecierzyc…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Wielkanocne babeczki do koszyc…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Wielkanocna ćwikła z chrzanem…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna