Żurek wielkanocny

Chyba żadna zupa nie jest tak popularna jak żurek wielkanocny. Będąc dzieckiem  nie przepadałam za nim, dzisiaj zjem chętniej chociaż jakbym miała wybierać to wolałabym rosół. Ale w okolicy Wielkanocy żurek smakuje wyjątkowo a w tym roku sporządziłam własny zakwas tak więc jego smak jest niesamoicie domowy.

Zdjęcie - Żurek  wielkanocny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • litr wywaru warzywnego
  • dwie szklanki zakwasu na żur
  • 250 gram kiełbasy swojskiej
  • 3-4 łyżki śmietany 18 %
  • 4 jajka
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • listek laurowy
  • ziele angielskie,


Pokroić  kielbasę w kawałki  i zalać wodą, zagotować, dodać bulion,  pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę i dorzucić ziele i liście laurowe. Po 15 minutach zalać zupę żurem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przyprawić  zupe chrzanem, sola, pieprzem i  obficie posypać majerankiem.  Żurek podawać z kawałkiem kiełbasy i  z ugotowanym jajkiem.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Łosoś zawijany w boczek z sose…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Omlet z kurkami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ziemniaki gotowane w ziołach

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

1

Naleśniki o smaku sernika brzo…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Körözött

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Smażone zielone pomidory

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Cezar wrap

A_SE A_SE
Shabbyeat

Krem z cukinii

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Makaron z piwem

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Krem z cukinii z ziołami

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

Śliwkowe trójkąty z ciasta fil…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Kürbis-Gorgonzola-Pasta

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit