Żurek wielkanocny

Chyba żadna zupa nie jest tak popularna jak żurek wielkanocny. Będąc dzieckiem  nie przepadałam za nim, dzisiaj zjem chętniej chociaż jakbym miała wybierać to wolałabym rosół. Ale w okolicy Wielkanocy żurek smakuje wyjątkowo a w tym roku sporządziłam własny zakwas tak więc jego smak jest niesamoicie domowy.

Zdjęcie - Żurek  wielkanocny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • litr wywaru warzywnego
  • dwie szklanki zakwasu na żur
  • 250 gram kiełbasy swojskiej
  • 3-4 łyżki śmietany 18 %
  • 4 jajka
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • listek laurowy
  • ziele angielskie,


Pokroić  kielbasę w kawałki  i zalać wodą, zagotować, dodać bulion,  pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę i dorzucić ziele i liście laurowe. Po 15 minutach zalać zupę żurem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przyprawić  zupe chrzanem, sola, pieprzem i  obficie posypać majerankiem.  Żurek podawać z kawałkiem kiełbasy i  z ugotowanym jajkiem.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Miruna na szpinaku

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Czekoladowy omlet z masłem orz…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Kanapka z jajkiem sadzonym

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

1

Jajka zapiekane z chorizo

Dzi Dzi
karmelowy

1

Omlet z lnem i otrębami na sło…

Olivia Olivia
Apetyczne Debiuty

4

Sałatka porowa z awokado i szy…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Przepisy z tych kategorii

2

Jajka faszerowane i panierowan…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

2

Bazyliowe jajka

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Jajka faszerowane curry

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Jajka faszerowane z rzeżuchą

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

3

Jajka faszerowane tatarem z wę…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Biała kiełbasa z jajkami

A_SE A_SE
Shabbyeat