Żurek wielkanocny

Chyba żadna zupa nie jest tak popularna jak żurek wielkanocny. Będąc dzieckiem  nie przepadałam za nim, dzisiaj zjem chętniej chociaż jakbym miała wybierać to wolałabym rosół. Ale w okolicy Wielkanocy żurek smakuje wyjątkowo a w tym roku sporządziłam własny zakwas tak więc jego smak jest niesamoicie domowy.

Zdjęcie - Żurek  wielkanocny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • litr wywaru warzywnego
  • dwie szklanki zakwasu na żur
  • 250 gram kiełbasy swojskiej
  • 3-4 łyżki śmietany 18 %
  • 4 jajka
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • listek laurowy
  • ziele angielskie,


Pokroić  kielbasę w kawałki  i zalać wodą, zagotować, dodać bulion,  pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę i dorzucić ziele i liście laurowe. Po 15 minutach zalać zupę żurem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przyprawić  zupe chrzanem, sola, pieprzem i  obficie posypać majerankiem.  Żurek podawać z kawałkiem kiełbasy i  z ugotowanym jajkiem.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Fasolka po bretońsku

A_SE A_SE
Shabbyeat

Żeberka w kiszonej kapuście w…

Laura Laura
Cafe Babilon

Czerwone curry z wieprzowiny i…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Roladki schabowe z ricottą

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Gulasz wieprzowo-wołowy

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Gulasz z polędwiczki z warzywa…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Przepisy z tych kategorii

Gęsta zupa krem z dyni i pomid…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Mango-Apfel Strudel z ciasta f…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Dyniowe marzenie

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

2

Norweska zupa rybna z łososiem…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Makaron casarecce z bakłażanem…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Makaron ze szpinakiem i gorgon…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni