Żurawinowy sos do mięsa

Żurawinowy sos do mięsa

u mnie w domu żurawiny smażono z gruszkami do mięs. tata robił też nalewkę. nie wiem kiedy ktoś przyniósł przepis na wigilijny kisiel żurawinowy. a potem jeszcze pojawił się herrentorte i tak żurawiny znalazły się w cieście. tym razem babcia przyniosła sos. część pasteryzowana w słoiku, a część jako dodatek do kapusty.

Zdjęcie - żurawinowy sos do mięsa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

sos żurawinowy
25 dkg żurawin, 0,5 szkl. cukru, sok z 2 pomarańczy, 1,5 łyżeczki miodu, po szczypcie pieprzu i cynamonu
umyte żurawiny doprowadzić do wrzenia na patelni razem z pozostałymi składnikami bez cynamonu. ogień zmniejszyć do minimum i gotować 10 minut. dodać cynamon, wymieszać i wyłączyć. idealny do ciemnych mięs.

Zdjęcie - żurawinowy sos do mięsa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów