Żurawina do mięsa

Zdjęcie - Żurawina do  mięsa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To banalnie prosty sos do mięsa. Potrzebna jest żurawina - tak 2/3 kilograma, około szklanki cukru i sok z 1 pomarańczy oraz starta skórka.

Do garnka o grubym dnie wrzuciłam umytą i przebraną żurawinę, dosypałam cukru, dolałam soku i dorzuciłam skórki. Podgrzałam i na bardzo małym ogniu gotowałam, aż odparuje nadmiar płynu. Warto od czasu do czasu zamieszać. Żurawina ma w sobie mnóstwo pektyn, nie potrzebuje więc żadnych dodatków i żel-fixow. Po mniej więcej godzinie sos jest gotowy.

Zdjęcie - Żurawina do  mięsa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Można też do niego dodać startego albo kandyzowanego imbiru.

Przepisy z tych kategorii

Krem daktylowy

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Granola piernikowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Konfitura z jarzębiny

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

2

Suszona aronia i jarzębina ora…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

1

Sok z ciemnych winogron

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

2

Mus mirabelkowy

aronia aronia
Wiem co jem