Żurawina do mięsa

Zdjęcie - Żurawina do  mięsa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To banalnie prosty sos do mięsa. Potrzebna jest żurawina - tak 2/3 kilograma, około szklanki cukru i sok z 1 pomarańczy oraz starta skórka.

Do garnka o grubym dnie wrzuciłam umytą i przebraną żurawinę, dosypałam cukru, dolałam soku i dorzuciłam skórki. Podgrzałam i na bardzo małym ogniu gotowałam, aż odparuje nadmiar płynu. Warto od czasu do czasu zamieszać. Żurawina ma w sobie mnóstwo pektyn, nie potrzebuje więc żadnych dodatków i żel-fixow. Po mniej więcej godzinie sos jest gotowy.

Zdjęcie - Żurawina do  mięsa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Można też do niego dodać startego albo kandyzowanego imbiru.

Przepisy z tych kategorii

Galaretka z czerwonej porzeczk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Lato w słoiku - dżem wiśniowy…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Domowe wiśnie suszone

aronia aronia
Wiem co jem

1

Palona konfitura z jeżyn

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Dżem z czarnej porzeczki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Konfitura agrestowa

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!