Żurawina do mięsa

Zdjęcie - Żurawina do  mięsa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To banalnie prosty sos do mięsa. Potrzebna jest żurawina - tak 2/3 kilograma, około szklanki cukru i sok z 1 pomarańczy oraz starta skórka.

Do garnka o grubym dnie wrzuciłam umytą i przebraną żurawinę, dosypałam cukru, dolałam soku i dorzuciłam skórki. Podgrzałam i na bardzo małym ogniu gotowałam, aż odparuje nadmiar płynu. Warto od czasu do czasu zamieszać. Żurawina ma w sobie mnóstwo pektyn, nie potrzebuje więc żadnych dodatków i żel-fixow. Po mniej więcej godzinie sos jest gotowy.

Zdjęcie - Żurawina do  mięsa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Można też do niego dodać startego albo kandyzowanego imbiru.

Przepisy z tych kategorii

Suszona pigwa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Syrop z pigwy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Konfitura z pigwy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Domowa granola z migdałami i ż…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Konfitura jeżynowo-lawendowa

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Galaretka jeżynowo-różana

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory