Żurawina do mięsa

Zdjęcie - Żurawina do  mięsa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To banalnie prosty sos do mięsa. Potrzebna jest żurawina - tak 2/3 kilograma, około szklanki cukru i sok z 1 pomarańczy oraz starta skórka.

Do garnka o grubym dnie wrzuciłam umytą i przebraną żurawinę, dosypałam cukru, dolałam soku i dorzuciłam skórki. Podgrzałam i na bardzo małym ogniu gotowałam, aż odparuje nadmiar płynu. Warto od czasu do czasu zamieszać. Żurawina ma w sobie mnóstwo pektyn, nie potrzebuje więc żadnych dodatków i żel-fixow. Po mniej więcej godzinie sos jest gotowy.

Zdjęcie - Żurawina do  mięsa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Można też do niego dodać startego albo kandyzowanego imbiru.

Przepisy z tych kategorii

Wiśnie w słoikach bez cukru i…

aronia aronia
Wiem co jem

Tradycyjna konfitura wiśniowa

aronia aronia
Wiem co jem

Konfitura z wiśni

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

2

Czeko-wiśnia z nutką chili

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

2

Syrop z mniszka, goździków i c…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Krem daktylowy

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika