Zupa z żółtej papryki z zapieczoną grzanką i jajkiem przepiórczym w koszulce

Zupa z żółtej papryki z zapieczoną grzanką i jajkiem przepiórczym w koszulce
Zdjęcie - Zupa z żółtej papryki z zapieczoną grzanką i jajkiem przepiórczym w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z żółtej papryki z zapieczoną grzanką i jajkiem przepiórczym w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z żółtej papryki z zapieczoną grzanką i jajkiem przepiórczym w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 3 średnie żółte papryki
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki musztardy
  • 100 ml śmietany 18%
  • ½ bagietki
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka przepiórcze
  • ¼ szklanki octu spirytusowego
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie

Oczyścić paprykę z nasion i pokroić w kostkę. Poszatkować drobno cebule oraz czosnek, zeszklić wraz z papryką na 1 łyżce masła, a następnie wlać bulion. Gotować 15 minut. Dodać musztardę i zmiksować. Do zupy dodać śmietanę i podgrzać, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku.


Pokroić bagietkę na ukośne kromki, rozgrzać resztę masła i usmażyć na rumiano grzanki.


Zagotować wodę z octem i ok. 1 łyżką soli. Gotującą się wodę zamieszać, tak aby zaczęła wirować. Do wirującej się wody wlać ostrożnie jajko i gotować przez ok. 1 minutę. W tym czasie ostrożnie mieszać wodę, aby powoli wirowała. Jajka wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową, aby nie przebić żółtka. Powtórzyć czynności z pozostałymi jajkami.


Podać zupę z grzanką ułożoną na wierzchu, a na niej ułożyć jajko przepiórcze w koszulce.


Porada:

Aby ułatwić sobie gotowanie jajka w koszulce, zamiast wbijać je bezpośrednio do wody należy je wcześniej wbić do jakiegoś naczynia, np. kieliszka czy małej filiżanki i dopiero z niego wlewać do wrzątku.



Przepis pochodzi z gotowaniezpasja.pl

Kategorie przepisów