Zupa z zielonej soczewicy, ziemniaków, szynki

Zupa z zielonej soczewicy, ziemniaków, szynki

Pada śnieg. Hm. Na rozgrzewkę proponuję zupę z mojej ulubionej kulinarnej książeczki autorstwa Carol Clements.  Wcale się nie zdziwię, jeśli za jakiś czas okaże się, że przyrządziłam wszystkie jej propozycje. Wcześniej za zupami jakoś szczególnie nie tęskniłam. Nasz obiad składał się głównie z II dań, ale to się zmieniło za sprawą jej ciekawych propozycji, nigdy nudnych, nigdy banalnych. Jesienią, zimą miło się rozgrzać miseczką dobrej zupy.

 Zdjęcie - Zupa z zielonej soczewicy, ziemniaków, szynki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa z zielonej soczewicy z ziemniakami i szynką

300 g zielonej soczewicy

2 łyżki masła/oliwy

1 duża cebula

2 marchewki

ząbek czosnku

600 ml wody

liść laurowy

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

1 l bulionu drobiowego

300 g ziemniaków

koncentrat pomidorowy np. Valfrutta

130 g wędzonej, smacznej szynki

sól, pieprz

świeży koperek

Na oliwie, w średnim garnku posmażam posiekaną cebulę, posiekane marchewki, rozdrobniony czosnek. Duszę przez kilka minut.

Dodaję soczewicę, listek laurowy, zioła prowansalskie, wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam ogień, przykrywam i gotuję przez ok. 10 minut.

Wlewam gorący posolony bulion. Wsypuję obrane, drobniutko posiekane ziemniaki. Dodaję koncentrat pomidorowy i pokrojoną szynkę. Gotuję przez ok. 25 minut. Doprawiam solą i pieprzem.

Na talerzach posypuję koperkiem.

* źródło - "Zupy" Carole Clements wyd. Parragon

Kategorie przepisów