Zupa z zielonego groszku i bazylii
            
Na zewnątrz wiosna powoli dochodzi do głosu, warto więc i na świątecznym stole zadbać o jakiś zielony akcent. Taką funkcję z powodzeniem spełni zupa z mrożonego, zielonego groszku. Banalnie prosta w przygotowaniu, ale wcale nie banalna w smaku
Ciekawostką w przygotowaniu tej zupy jest fakt, że zielony groszek z powodzeniem można dodać w postaci zamrożonej, świetnie rozmrozi się w trakcie gotowania, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu… To kolejny przepis, który pojawi się w darmowym, wielkanocnym e-booku ZT Kruszwica…
For English, version roll down...
Potrzebne będzie:
- 500 gramów mrożonego, zielonego groszku
 - litr bulionu drobiowego
 - cebula
 - 4 ziemniaki
 - 100 ml. śmietany kremówki (30% - płynna)
 - pęczek świeżej bazylii
 - łyżka soku z cytryny
 
Cebulę siekamy w kostkę i szklimy na łyżce masła i łyżce oliwy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Podsmażamy wszystko przez chwilę, a potem solimy i dodajemy bulion i gotujemy do miękkości ziemniaków. Dokładamy groszek i gotujemy na małym ogniu dopóki groszek nie będzie miękki. Dodajemy listki bazylii, gotujemy jeszcze dwie minuty, a następnie całość miksujemy ręcznym blenderem. Skrapiamy sokiem z cytryny do smaku i przecedzamy przez sitko. Na koniec zabielamy całość śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.
Przy garach: Aga Tekst: Tomasz
Pstrykała: Aga
Green peas and basil soup
You will need:
- 500 grams frozen, green peas
 - 1 litre chicken stock
 - 1 onion, chopped
 - 4 potatoes, peeled and chopped
 - 100ml, double cream (30%)
 - basil leaves
 - 1 spoon of lemon juice
 - 1 tablespoon of butter
 - 1 tablespoon of olive
 
Heat the butter and olive in a soup pot over medium heat, add the onion and cook until soft. Add potatoes and salt, cook for a while and add stock. Bring to a boil, lower the heat and cook until the potatoes are half soft. Add peas and boil until soft. Remove from the heat and add the whole basil leaves. Whiz in a blender until smooth. Add lemon juice and salt to taste. Strain the soup, add the cream and serve garnished with sour cream, leaves and peas.
Text: Aga