Zupa z wiosennych młodych warzyw z masłem i śmietaną

Zupa z wiosennych młodych warzyw z masłem i śmietaną

Zdjęcie - Zupa z wiosennych młodych warzyw z masłem i śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wiosenne, młode warzywa wspaniale pasują do zupy na maśle, którą uwielbiam. Robię ją w różnych kombinacjach, w zależności od tego jakie warzywa dostanę na rynku. Jedna rzecz jest wspólna – zawsze smażę por (lub czasami cebulę) na maśle. To właśnie masło nadaje zupie charakterystyczny smak. Jest tu też sporo śmietany, dzięki czemu zupa jest bardziej treściwa i jeszcze pyszniejsza. Gdy jest bardzo ciepło, jem tą zupę na zimno.Trzymam ją w lodówce i podgrzewam jedynie do temperatury pokojowej. Jest to jedna z najszybszych zup na świecie:) Młode warzywa gotują się naprawdę szybko! Z grzanką z pełnoziarnistego chleba stanowi pełnowartościowy posiłek. A oto wersja, którą przygotowałam ostatnio:

Zupa z wiosennych młodych warzyw z masłem i śmietaną
1 łyżka masła
1 młody por (tylko biała część)
2 młode marchewki
700 ml bulionu z kury
5 zielonych szparagów
2 garście wyłuskanego zielonego groszku
3-4 młode, nieduże ziemniaki
1/3 niedużego kalafiora
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
100 ml kwaśnej śmietany 18%
sól do smaku

Por i marchewki pokroić w plasterki. Szparagi - odłamać zdrewniałą końcówkę (jest to około 1/3 szparaga) – i pokroić na kawałki długości 1 cm. Ziemniaki oskrobać lub obrać i pokroić w kostkę wielkości 1 cm. Kalafior podzielić na małe różyczki. W garnku (użyłam tutaj garnka o pojemności 4 litrów) rozpuścić masło. Wrzucić por i marchewki i smażyć 4 minuty. Wlać bulion z kury, a gdy się zagotuje dodać szparagi, groszek, ziemniaki i kalafiora i gotować 10 minut na małym ogniu. Zestawić garnek z palnika, dodać koperek i natkę pietruszki oraz wlać śmietanę. Doprawić solą, wymieszać. Gotowe :)

Kategorie przepisów