Zupa z soczewicy

Przepis pochodzący z książki "Francuzki na każdy sezon" podsunęła mi forumowa koleżanka. Ja go lekko zmodyfikowałam.

Zdjęcie - Zupa z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
bulion warzywny - ok. 3 litrów (ugotowany na bazie marchwi, selera, pora, pietruszki, ziela angielskiego i liści laurowych)
20 dag soczewicy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
łyżka natki pietruszki
3-4 ziemniaki
sól
pieprz
zioła wedle uznania

Do bulionu warzywnego wrzucamy soczewicę. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, a kiedy się zarumieni dodajemy pomidory i dusimy ok. 15-20 minut. Jeśli
soczewica gotuje się już 40-50 minut dodajemy duszone warzywa. Kiedy soczewica jest już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy pietruszką.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Roladki z farszem pistacjowo-…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Frytki z marchwi i ziemniaków…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

1

Dorsz pieczony w papilotach

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pikantna zupa krem z brukwi

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

2

Sałatka ziemniaczana ze słonec…

Dorota Dorota
SuperStyler

3

Zupa dziadowska

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Przepisy z tych kategorii

1

Zupa pomidorowa – najlepsza!

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

5

Pierś z kurczaka faszerowana s…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

5

Ryba w sosie pomidorowo-kokoso…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Czarna pasta do chleba

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

1

Pełnoziarniste spaghetti z mię…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

5

Focaccia z pomidorkami koktajl…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją