Zupa z soczewicy

Przepis pochodzący z książki "Francuzki na każdy sezon" podsunęła mi forumowa koleżanka. Ja go lekko zmodyfikowałam.

Zdjęcie - Zupa z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
bulion warzywny - ok. 3 litrów (ugotowany na bazie marchwi, selera, pora, pietruszki, ziela angielskiego i liści laurowych)
20 dag soczewicy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
łyżka natki pietruszki
3-4 ziemniaki
sól
pieprz
zioła wedle uznania

Do bulionu warzywnego wrzucamy soczewicę. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, a kiedy się zarumieni dodajemy pomidory i dusimy ok. 15-20 minut. Jeśli
soczewica gotuje się już 40-50 minut dodajemy duszone warzywa. Kiedy soczewica jest już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy pietruszką.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Pyry z wędzonym gzikiem

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kluski śląskie, niezawodny prz…

mieszam mieszam
iwkuchni

1

Placuszki batatowe

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ziemniaki Hasselback pieczone…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Krem z batatów i czerwonej soc…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Golce - kluski ziemniaczane -…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Przepisy z tych kategorii

Koktajl ogórkowy

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Spaghetti z papryką i szpinaki…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka z mango i selera

figmara figmara
figowe smaki

2

Zapiekanka jaglana z kurczakie…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Austriacka sałatka z liści mn…

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Zupa marchewkowa z sokiem grej…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna