Zupa z soczewicy

Przepis pochodzący z książki "Francuzki na każdy sezon" podsunęła mi forumowa koleżanka. Ja go lekko zmodyfikowałam.

Zdjęcie - Zupa z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
bulion warzywny - ok. 3 litrów (ugotowany na bazie marchwi, selera, pora, pietruszki, ziela angielskiego i liści laurowych)
20 dag soczewicy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
łyżka natki pietruszki
3-4 ziemniaki
sól
pieprz
zioła wedle uznania

Do bulionu warzywnego wrzucamy soczewicę. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, a kiedy się zarumieni dodajemy pomidory i dusimy ok. 15-20 minut. Jeśli
soczewica gotuje się już 40-50 minut dodajemy duszone warzywa. Kiedy soczewica jest już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy pietruszką.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Krem cebulowy z serem

KILO przyejmności KILO przyejmności
KILO przyjemnosci

Zupa - krem z bobu z chorizo

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Chłodnik z rzodkiewkami i bura…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Chłodnik z selera naciowego i…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

1

Krem brokułowy – przepyszny!

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Tarator - chłodnik na styl buł…

Laura Laura
Cafe Babilon

Przepisy z tych kategorii

Chłodnik pomidorowo-truskawkow…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Zupa krem z bobem i gorgonzolą…

Dzi Dzi
karmelowy

Gazpacho

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chłodnik litewski

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

2

Letnia zupa z ryżem i bobem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zupa krem z kalafiora

Kaś Kaś
Bake&Taste