Zupa z soczewicy

Przepis pochodzący z książki "Francuzki na każdy sezon" podsunęła mi forumowa koleżanka. Ja go lekko zmodyfikowałam.

Zdjęcie - Zupa z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
bulion warzywny - ok. 3 litrów (ugotowany na bazie marchwi, selera, pora, pietruszki, ziela angielskiego i liści laurowych)
20 dag soczewicy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
łyżka natki pietruszki
3-4 ziemniaki
sól
pieprz
zioła wedle uznania

Do bulionu warzywnego wrzucamy soczewicę. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, a kiedy się zarumieni dodajemy pomidory i dusimy ok. 15-20 minut. Jeśli
soczewica gotuje się już 40-50 minut dodajemy duszone warzywa. Kiedy soczewica jest już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy pietruszką.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Carbonade flamande

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Bułki gryczane

MarcinH MarcinH
Grahamka

Krem z pomidorów z bazyliowym…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Stek z pieczonymi warzywami

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

2

Gulasz wołowy na winie podany…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Kotlety jagnięce z tymiankiem

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

1

Cudownie kremowa zupa z batató…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Dahl, czyli indyjski gulasz z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Kokosowa zupa z curry, kurczak…

Dzi Dzi
karmelowy

1

Flaczki drobiowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Zupa krem z kalafiora z wanili…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

4

"Włoska" grochówka z ciecierzy…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit