Zupa z soczewicy

Przepis pochodzący z książki "Francuzki na każdy sezon" podsunęła mi forumowa koleżanka. Ja go lekko zmodyfikowałam.

Zdjęcie - Zupa z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
bulion warzywny - ok. 3 litrów (ugotowany na bazie marchwi, selera, pora, pietruszki, ziela angielskiego i liści laurowych)
20 dag soczewicy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
łyżka natki pietruszki
3-4 ziemniaki
sól
pieprz
zioła wedle uznania

Do bulionu warzywnego wrzucamy soczewicę. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, a kiedy się zarumieni dodajemy pomidory i dusimy ok. 15-20 minut. Jeśli
soczewica gotuje się już 40-50 minut dodajemy duszone warzywa. Kiedy soczewica jest już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy pietruszką.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Rolmopsy z zielonym jabłkiem i…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Tort makowo-pomarańczowy

Na krachym spodzie Na krachym spodzie
Na krachym spodzie

Schab z pończochy II, czyli do…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Rosół z kaczki

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

1

Sernik czekoladowy ze śliwkami

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Miękkie pierniczki drożdżowe

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Krem z buraka z kozim serem i…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

1

Barszcz na zakwasie

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Zupa rybna

aronia aronia
Wiem co jem

1

Barszcz czerwony prosty jak..…

Kasia Kasia
Pełny talerz

3

Zupa cebulowa z grzankami sero…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

1

Zakwas z buraków

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!