Zupa z soczewicy

Przepis pochodzący z książki "Francuzki na każdy sezon" podsunęła mi forumowa koleżanka. Ja go lekko zmodyfikowałam.

Zdjęcie - Zupa z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
bulion warzywny - ok. 3 litrów (ugotowany na bazie marchwi, selera, pora, pietruszki, ziela angielskiego i liści laurowych)
20 dag soczewicy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
łyżka natki pietruszki
3-4 ziemniaki
sól
pieprz
zioła wedle uznania

Do bulionu warzywnego wrzucamy soczewicę. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, a kiedy się zarumieni dodajemy pomidory i dusimy ok. 15-20 minut. Jeśli
soczewica gotuje się już 40-50 minut dodajemy duszone warzywa. Kiedy soczewica jest już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy pietruszką.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Chłodnik melonowy z krewetkami…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Caldo de papas- rosół z Gran C…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Kremowa marchewka z pomarańczą

mollisia mollisia
Walka w kuchni

1

Vichyssoise

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Zupa z żółtej papryki i soku j…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

2

Okroszka - rosyjski chłodnik

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

1

Sałatka z wątróbki i pomarańcz…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

1

Ogórki kanapkowe

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Kruche ciasto z zieloną śliwk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pavlova z sosem z jagodowo - p…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Chleb z czarnych oliwek

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy