Zupa z soczewicy

Przepis pochodzący z książki "Francuzki na każdy sezon" podsunęła mi forumowa koleżanka. Ja go lekko zmodyfikowałam.

Zdjęcie - Zupa z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
bulion warzywny - ok. 3 litrów (ugotowany na bazie marchwi, selera, pora, pietruszki, ziela angielskiego i liści laurowych)
20 dag soczewicy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
łyżka natki pietruszki
3-4 ziemniaki
sól
pieprz
zioła wedle uznania

Do bulionu warzywnego wrzucamy soczewicę. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, a kiedy się zarumieni dodajemy pomidory i dusimy ok. 15-20 minut. Jeśli
soczewica gotuje się już 40-50 minut dodajemy duszone warzywa. Kiedy soczewica jest już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy pietruszką.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

1

Piróg biłgorajski

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Pikantne ziemniaczki z patelni

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Krokiety ziemniaczane z orzech…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Zupa ziemniaczana przecierana…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Krupnik

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Opiekane ziemniaczki cytrynowo…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Zupa dyniowa z makaronem ryżow…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Surówka z czerwonej kapusty

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Dyniowe biscotti

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

1

Dyniowe babeczki

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

1

Krokiety ziemniaczane z orzech…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sernik dyniowy

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli