Zupa z soczewicy

Przepis pochodzący z książki "Francuzki na każdy sezon" podsunęła mi forumowa koleżanka. Ja go lekko zmodyfikowałam.

Zdjęcie - Zupa z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
bulion warzywny - ok. 3 litrów (ugotowany na bazie marchwi, selera, pora, pietruszki, ziela angielskiego i liści laurowych)
20 dag soczewicy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
łyżka natki pietruszki
3-4 ziemniaki
sól
pieprz
zioła wedle uznania

Do bulionu warzywnego wrzucamy soczewicę. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, a kiedy się zarumieni dodajemy pomidory i dusimy ok. 15-20 minut. Jeśli
soczewica gotuje się już 40-50 minut dodajemy duszone warzywa. Kiedy soczewica jest już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy pietruszką.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Krem z batatów

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Mleczny deser kawowo - wanilio…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Chiński czerwony boczek

Jemto Jemto
JEMTO

3

Ciasto Zemsta Teściowej

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Drożdżówki z czereśniami i kru…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Pałki z kurczaka + morelowy s…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

3

Zupa batatowa z indykiem

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Zupa – krem z brokuła

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Zupa z zielonym groszkiem, zie…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Krem pomidorowy z pomarańczą

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

Chłodnik z ogórka, avocado i m…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Letnia zupa z makaronem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku