Zupa z soczewicy

Przepis pochodzący z książki "Francuzki na każdy sezon" podsunęła mi forumowa koleżanka. Ja go lekko zmodyfikowałam.

Zdjęcie - Zupa z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
bulion warzywny - ok. 3 litrów (ugotowany na bazie marchwi, selera, pora, pietruszki, ziela angielskiego i liści laurowych)
20 dag soczewicy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
łyżka natki pietruszki
3-4 ziemniaki
sól
pieprz
zioła wedle uznania

Do bulionu warzywnego wrzucamy soczewicę. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, a kiedy się zarumieni dodajemy pomidory i dusimy ok. 15-20 minut. Jeśli
soczewica gotuje się już 40-50 minut dodajemy duszone warzywa. Kiedy soczewica jest już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy pietruszką.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Sałatka wiosenna z jajkami, mł…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Barszcz biały wielkanocny

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka śledziowa z serem żółt…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Brazylijska babka marchewkowa

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Krem z jarmużu i zielonego gro…

Laura Laura
Cafe Babilon

1

Dorsz zapiekany z cebulą

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Z tęsknoty za wiosną. Pomysł n…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

1

Pizza z pieczarkami

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

3

Zapiekanka kukurydziana z bro…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Tosty chlebowe z patelni ze sm…

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

Chleb z soczewicą i suszonymi…

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

Grillowany miecznik z sosem ze…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty