Zupa z soczewicy

Przepis pochodzący z książki "Francuzki na każdy sezon" podsunęła mi forumowa koleżanka. Ja go lekko zmodyfikowałam.

Zdjęcie - Zupa z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
bulion warzywny - ok. 3 litrów (ugotowany na bazie marchwi, selera, pora, pietruszki, ziela angielskiego i liści laurowych)
20 dag soczewicy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
łyżka natki pietruszki
3-4 ziemniaki
sól
pieprz
zioła wedle uznania

Do bulionu warzywnego wrzucamy soczewicę. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, a kiedy się zarumieni dodajemy pomidory i dusimy ok. 15-20 minut. Jeśli
soczewica gotuje się już 40-50 minut dodajemy duszone warzywa. Kiedy soczewica jest już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy pietruszką.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Risotto z ciecierzycą, marchew…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Szybki sernik

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Gulasz pieczony w dyni. Bardzo…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Dyniowy kociołek - gulasz z dy…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Szyszki z ryżu preparowanego

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

1

Pizza-kości na Halloween

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

4

Zupa na zimne dni

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Knedle ze śliwkami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

1

Piwny gulasz w rzymskim garnku

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

1

Ostra zupa dyniowa

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Grillowany łosoś z puree ziem…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Kotleciki z cukinii, soczewicy…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...