Zupa z soczewicy

Przepis pochodzący z książki "Francuzki na każdy sezon" podsunęła mi forumowa koleżanka. Ja go lekko zmodyfikowałam.

Zdjęcie - Zupa z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
bulion warzywny - ok. 3 litrów (ugotowany na bazie marchwi, selera, pora, pietruszki, ziela angielskiego i liści laurowych)
20 dag soczewicy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
łyżka natki pietruszki
3-4 ziemniaki
sól
pieprz
zioła wedle uznania

Do bulionu warzywnego wrzucamy soczewicę. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, a kiedy się zarumieni dodajemy pomidory i dusimy ok. 15-20 minut. Jeśli
soczewica gotuje się już 40-50 minut dodajemy duszone warzywa. Kiedy soczewica jest już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy pietruszką.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

1

Ligawa w octowej marynacie

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Babka kolorowa

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Bajecznie proste ciasto z figa…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Idealna zupa na rozgrzewkę

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Małe szarlotki

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Pszenny chleb na zakwasie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Knedle ze śliwkami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

1

Kotleciki z cukinii, soczewicy…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

1

Sałatka z ziemniaków z bazylią…

figmara figmara
figowe smaki

Knedle ze śliwkami

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

2

Mini racuszki ziemniaczane - p…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Knedle ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki