Zupa z soczewicy

Przepis pochodzący z książki "Francuzki na każdy sezon" podsunęła mi forumowa koleżanka. Ja go lekko zmodyfikowałam.

Zdjęcie - Zupa z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
bulion warzywny - ok. 3 litrów (ugotowany na bazie marchwi, selera, pora, pietruszki, ziela angielskiego i liści laurowych)
20 dag soczewicy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
łyżka natki pietruszki
3-4 ziemniaki
sól
pieprz
zioła wedle uznania

Do bulionu warzywnego wrzucamy soczewicę. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, a kiedy się zarumieni dodajemy pomidory i dusimy ok. 15-20 minut. Jeśli
soczewica gotuje się już 40-50 minut dodajemy duszone warzywa. Kiedy soczewica jest już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy pietruszką.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z brokułem i rzodkiewk…

A_SE A_SE
Shabbyeat

2

Szybka surówka z młodej kapust…

Dzi Dzi
karmelowy

Zupa krem z pieczonej papryki

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Młode buraczki pieczone w zioł…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bruschetta z bobem

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Sałatka z fasolki szparagowej…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

2

Naleśniki "Bolognese"

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kiszone pomidory

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Lekka sałatka na lato

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Bób gotowany z masłem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Botwinkowa

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Tarta szpinakowo-truskawkowa

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii