Zupa z soczewicy

Przepis pochodzący z książki "Francuzki na każdy sezon" podsunęła mi forumowa koleżanka. Ja go lekko zmodyfikowałam.

Zdjęcie - Zupa z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
bulion warzywny - ok. 3 litrów (ugotowany na bazie marchwi, selera, pora, pietruszki, ziela angielskiego i liści laurowych)
20 dag soczewicy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
łyżka natki pietruszki
3-4 ziemniaki
sól
pieprz
zioła wedle uznania

Do bulionu warzywnego wrzucamy soczewicę. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, a kiedy się zarumieni dodajemy pomidory i dusimy ok. 15-20 minut. Jeśli
soczewica gotuje się już 40-50 minut dodajemy duszone warzywa. Kiedy soczewica jest już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy pietruszką.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

1

Udka pieczone w piwie i miodzi…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Jak zrobić chipsy z jabłek

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sernik trójczekoladowy (bez p…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

1

Sernikobrownie z brzoskwiniami…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Szarlotka z połówek jabłek

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

1

Ciasto czekoladowe z cukinią

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Przepisy z tych kategorii

Prosta, domowa zupa grzybowa

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Zupa dyniowa z makaronem ryżow…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Zupa pikantno-kwaśna

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Zupa krem z cukinii

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

2

Rozgrzewająca zupa fasolowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

4

Krem z selera z karmelizowanym…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu