Zupa z soczewicy

Przepis pochodzący z książki "Francuzki na każdy sezon" podsunęła mi forumowa koleżanka. Ja go lekko zmodyfikowałam.

Zdjęcie - Zupa z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
bulion warzywny - ok. 3 litrów (ugotowany na bazie marchwi, selera, pora, pietruszki, ziela angielskiego i liści laurowych)
20 dag soczewicy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
łyżka natki pietruszki
3-4 ziemniaki
sól
pieprz
zioła wedle uznania

Do bulionu warzywnego wrzucamy soczewicę. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, a kiedy się zarumieni dodajemy pomidory i dusimy ok. 15-20 minut. Jeśli
soczewica gotuje się już 40-50 minut dodajemy duszone warzywa. Kiedy soczewica jest już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy pietruszką.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Papryka marynowana z goździkam…

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Sałatka z pieczonej dyni, kieł…

figmara figmara
figowe smaki

Kotlety z kalafiora + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pomidory z ziołową kaszą jagla…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Schab z kiszona kapustą, fasze…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Marchew z mlekiem kokosowym i…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

1

Tarta z malinami i białą czeko…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

1

Syrop z owoców czarnego bzu

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Morelowo-brzoskwiniowo-jogurto…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Jagodzianki z kruszonką z krak…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Rolada biszkoptowa z kremem je…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Papryka zapiekana z cukinią, k…

napiecyku napiecyku
napiecyku