Zupa z soczewicy

Przepis pochodzący z książki "Francuzki na każdy sezon" podsunęła mi forumowa koleżanka. Ja go lekko zmodyfikowałam.

Zdjęcie - Zupa z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
bulion warzywny - ok. 3 litrów (ugotowany na bazie marchwi, selera, pora, pietruszki, ziela angielskiego i liści laurowych)
20 dag soczewicy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
łyżka natki pietruszki
3-4 ziemniaki
sól
pieprz
zioła wedle uznania

Do bulionu warzywnego wrzucamy soczewicę. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, a kiedy się zarumieni dodajemy pomidory i dusimy ok. 15-20 minut. Jeśli
soczewica gotuje się już 40-50 minut dodajemy duszone warzywa. Kiedy soczewica jest już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy pietruszką.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Paprykarz do słoików

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Zupa pomidorowa z pieczonych p…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Torcik warzywny z pesto

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Sałatka mocno pomidorowa z ogó…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Pastitsio

Jemto Jemto
JEMTO

2

Ostra zupa z kurczakiem w meks…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

1

Ostra zupa dyniowa

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Grillowany łosoś z puree ziem…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Kotleciki z cukinii, soczewicy…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

1

Sałatka z ziemniaków z bazylią…

figmara figmara
figowe smaki

Knedle ze śliwkami

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

2

Mini racuszki ziemniaczane - p…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com