Zupa z soczewicy

Przepis pochodzący z książki "Francuzki na każdy sezon" podsunęła mi forumowa koleżanka. Ja go lekko zmodyfikowałam.

Zdjęcie - Zupa z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
bulion warzywny - ok. 3 litrów (ugotowany na bazie marchwi, selera, pora, pietruszki, ziela angielskiego i liści laurowych)
20 dag soczewicy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
łyżka natki pietruszki
3-4 ziemniaki
sól
pieprz
zioła wedle uznania

Do bulionu warzywnego wrzucamy soczewicę. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, a kiedy się zarumieni dodajemy pomidory i dusimy ok. 15-20 minut. Jeśli
soczewica gotuje się już 40-50 minut dodajemy duszone warzywa. Kiedy soczewica jest już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy pietruszką.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

3

Kotlety ziemniaczano-szpinakow…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

1

Kluski ziemniaczane (kluski sz…

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Wielkopolskie Pyry z gzikiem

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni

1

Młode ziemniaki ze śmietaną i…

Dzi Dzi
karmelowy

2

Faszerowane bataty

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

2

Młode ziemniaki z rozmarynem i…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Wytrawne muffiny

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Sernik na zimno z mleczka zagę…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Łosoś z rusztu z pikantną sals…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Przekładaniec, ciasto z rabarb…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Drożdżówki z białym serem

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

2

Najłatwiejsze ciasto z rabarba…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone