Zupa z soczewicy

Przepis pochodzący z książki "Francuzki na każdy sezon" podsunęła mi forumowa koleżanka. Ja go lekko zmodyfikowałam.

Zdjęcie - Zupa z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
bulion warzywny - ok. 3 litrów (ugotowany na bazie marchwi, selera, pora, pietruszki, ziela angielskiego i liści laurowych)
20 dag soczewicy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
łyżka natki pietruszki
3-4 ziemniaki
sól
pieprz
zioła wedle uznania

Do bulionu warzywnego wrzucamy soczewicę. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, a kiedy się zarumieni dodajemy pomidory i dusimy ok. 15-20 minut. Jeśli
soczewica gotuje się już 40-50 minut dodajemy duszone warzywa. Kiedy soczewica jest już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy pietruszką.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Ziemniaki prażone z warzywami

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Placki ziemniaczano - cukiniow…

Laura Laura
Cafe Babilon

Rozgrzewający krem warzywno-bu…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

1

Curry z kalafiorem i ziemniaka…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

3

Rösti - super chrupiące plack…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Ziemniaczane gnocchi z sosem z…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

2

Ciasto na maślance

napiecyku napiecyku
napiecyku

Drożdżowe serca z cynamonem i…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

2

Tarta cytrynowa

KILO przyejmności KILO przyejmności
KILO przyjemnosci

Mini-jabłeczniki

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

4

Przepyszne ciasto cukiniowe

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

5

Boczek pieczony – pyszny!

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko