Zupa z rydzów

Zdjęcie - Zupa z rydzów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zupa z rydzów z pieczonymi warzywami.

Lubię chodzić po lesie w poszukiwaniu grzybów nawet jeśli nie znajdę ani jednego. Ważna jest cisza i zapachy. Taki leśny odpoczynek dla ciała i duszy.
Jest coś niezwykłego w tym wspólnym cichym poszukiwaniu, bez rozmowy. Ale nie będę się rozpisywać teraz na ten temat bo tu chodzi o zupę ;-)
Oczywiście nie znalazłam sama tych grzybów, chociaż w tym roku miałam wiele razy okazje do włóczenia się po lesie.

Składniki:

180 g rydzów
2 szalotki
1 średniej wielkości cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka smaku grzybowego w proszku
pieprz
3 czubate łyżki gęstego jogurtu (ja użyłam greckiego)
1 litr wody
1 łyżka bułki tartej

3 średniej wielkości ziemniaki
1 marchewka średnia


Zagotować litr wody, w którym rozpuszczamy sól i smak grzybowy.
Rydze po oczyszczeniu kroimy jak nam to odpowiada – paski lub kostka. Szalotkę kroimy w wąskie talarki, a cebule w drobną kostkę. Na patelni na złoto smażymy na oliwie szalotki i cebulę. Dorzucamy rydze. Mieszamy wszystko i smażymy ok. 10 min. Na koniec posypujemy łyżką bułki tartej oraz delikatnie solimy i pieprzymy. Przerzucamy zawartość patelni do wrzącego wywaru i gotujemy ok. 10 min. Aby zebrać cały smak grzybów i szalotek przelewamy na patelnię kilka łyżek wywaru, podgrzewamy i następnie wlewamy z powrotem do garnka.
Zmniejszamy ogień pod zupą i w osobnym naczyniu mieszamy jogurt z odrobiną wywaru, a następnie łączymy jogurt z całością zupy.

Na patelni :

Pieczmy ziemniaki obrane i pokrojone w małą kostkę. Robimy to używając niewielkiej ilości oleju. Tak aby patelnia była w efekcie sucha, a ziemniaki piszczały jak w ognisku.
Marchew kroimy w drobne cienkie paski i robimy z nią to samo. Jeśli chodzi o marchewkę to pieczemy ją krócej. Chodzi o to aby wydobyć jej słodki smak.
Warzywa muszą wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciu.
Warzywa wsypujemy do zupy na koniec szybko podgrzane przed podaniem.
Myślę, że lepiej dodać jest bezpośrednio na talerze.
Smacznego! smak jesieni i pieczonek...

Przepisy z tych kategorii

Świąteczna zupa grzybowa

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Tarta z kapustą i grzybami (dr…

Kasia Kasia
Pełny talerz

1

Orkiszowe pierogi z kapustą, g…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

3

Uszka z grzybami

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Kapuśniaczki - pączki z kapust…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

4

Najlepsze pierogi na Wigilię

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

2

Tarta z kiszoną kapustą i grzy…

aronia aronia
Wiem co jem

1

Pierogi z soczewicą

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

1

Wigilijne pierogi z kapustą i…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Gołąbki z kaszą jęczmienną i g…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Barszcz wigilijny

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Wigilijna zupa grzybowa

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary