Zupa z rydzów

Zdjęcie - Zupa z rydzów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zupa z rydzów z pieczonymi warzywami.

Lubię chodzić po lesie w poszukiwaniu grzybów nawet jeśli nie znajdę ani jednego. Ważna jest cisza i zapachy. Taki leśny odpoczynek dla ciała i duszy.
Jest coś niezwykłego w tym wspólnym cichym poszukiwaniu, bez rozmowy. Ale nie będę się rozpisywać teraz na ten temat bo tu chodzi o zupę ;-)
Oczywiście nie znalazłam sama tych grzybów, chociaż w tym roku miałam wiele razy okazje do włóczenia się po lesie.

Składniki:

180 g rydzów
2 szalotki
1 średniej wielkości cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka smaku grzybowego w proszku
pieprz
3 czubate łyżki gęstego jogurtu (ja użyłam greckiego)
1 litr wody
1 łyżka bułki tartej

3 średniej wielkości ziemniaki
1 marchewka średnia


Zagotować litr wody, w którym rozpuszczamy sól i smak grzybowy.
Rydze po oczyszczeniu kroimy jak nam to odpowiada – paski lub kostka. Szalotkę kroimy w wąskie talarki, a cebule w drobną kostkę. Na patelni na złoto smażymy na oliwie szalotki i cebulę. Dorzucamy rydze. Mieszamy wszystko i smażymy ok. 10 min. Na koniec posypujemy łyżką bułki tartej oraz delikatnie solimy i pieprzymy. Przerzucamy zawartość patelni do wrzącego wywaru i gotujemy ok. 10 min. Aby zebrać cały smak grzybów i szalotek przelewamy na patelnię kilka łyżek wywaru, podgrzewamy i następnie wlewamy z powrotem do garnka.
Zmniejszamy ogień pod zupą i w osobnym naczyniu mieszamy jogurt z odrobiną wywaru, a następnie łączymy jogurt z całością zupy.

Na patelni :

Pieczmy ziemniaki obrane i pokrojone w małą kostkę. Robimy to używając niewielkiej ilości oleju. Tak aby patelnia była w efekcie sucha, a ziemniaki piszczały jak w ognisku.
Marchew kroimy w drobne cienkie paski i robimy z nią to samo. Jeśli chodzi o marchewkę to pieczemy ją krócej. Chodzi o to aby wydobyć jej słodki smak.
Warzywa muszą wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciu.
Warzywa wsypujemy do zupy na koniec szybko podgrzane przed podaniem.
Myślę, że lepiej dodać jest bezpośrednio na talerze.
Smacznego! smak jesieni i pieczonek...

Przepisy z tych kategorii

Zupa krem z dyni i marchewki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Flaczki z boczniaków

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Zupa z kukurydzy, jabłek i ceb…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

1

Zupa z soczewicą i szpinakiem

Dzi Dzi
karmelowy

Zupa krem z cukinii

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Zupa krem z pieczonej dyni i p…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

2

Pierogi z wołowiną i kurkami /…

Dzi Dzi
karmelowy

1

Ogórek faszerowany grzybami le…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Kotlety cielęce z mieszanymi w…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Tarta z kurkami i ricottą

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

3

Cukinia z kurkowym risotto i m…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Zupa z kurkami, cukinią i mak…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku