Zupa z pokrzyw

Zupa z pokrzyw

Kilka razy jadłam wyśmienite zupy z pokrzyw. Jedną wg przepisu Piotra Bikonta, drugą na kolację wieńczącą kulinarną imprezę Dzień Dobrych Smaków. Sama też postanowiłam ugryźć ten temat.

Zdjęcie - Pokrzywy atakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa z pokrzyw

8 szalotek

por

2 marchewki

4 ziemniaki

sporo świeżego imbiru

200 g liści pokrzyw

kumin

cząber

sól

pieprz

ser pecorino lub parmezan

Posiekanego pora, szalotki i marchewki przesmażyłam, dodałam pokrojone ziemniaki, imbir, przyprawy, liście pokrzywy, zalałam domowym bulionem (ok. 1,5 l) i gotowałam przez ok. 20 minut. Na koniec wrzuciłam starty ser i zmiksowałam.

Kategorie przepisów