Zupa z pieczonych pomidorów i papryki

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki. Pomysł na tą zupę podrzuciła mi autorka książki What Katie ate – czyli weekend Katie. Recenzja książki już w niedzielę na blogu !

Zdjęcie - Zupa z pieczonych pomidorów i papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z przepisem na tą zupę było tak, że rano jedząc pyszne śniadanie na podwórku i przeglądając książkę What Katie ate 2 wpadł mi w ręce ten przepis i zapragnęłam zupy na kolację, a tak naprawdę to już i natychmiast ;)

Zdjęcie - Zupa z pieczonych pomidorów i papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szczerze, lekko zmieniłam przepis.. a zupa wyszła pyszna i na zimno ( uwaga idą upały ) jak i na ciepło. Zupa jest gęsta, ale jeśli wolisz bardziej płynną po prostu w trakcie gotowania dodaj więcej wody.

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki

  • 8 pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1/2 małej papryczki chilli
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego ( u mnie z Lidla w kartoniku )
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 puszka ciecierzycy w puszce
  • ew. pieprz
  • oliwa

Piekarnik włączamy na 180 C, formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej skórką do góry umyte i pokrojone na ćwiartki pomidory i paprykę, polewamy delikatnie oliwą. Dodajemy obraną marchewkę i pietruszkę pokrojone na mniejsze kawałki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut.

Gdy warzywa się pieką, obieramy cebulę i czosnek i drobno kroimy. Myjemy gałązki selera i tniemy w nieduże kawałeczki.

Zdjęcie - Zupa z pieczonych pomidorów i papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę i po chwili dodajemy czosnek, a po kolejnych kilku minutach dodajemy selera. Całość przesmażamy, dodając papryczkę chilli i kumin, mieszamy dodajemy opakowanie przecieru pomidorowego i około 1 kubek wody. Całość zagotowujemy.

Wyciągamy z piekarnika warzywa, ściągamy skórkę z papryk i pomidorów, przekładamy do garnka wraz z pietruszką i marchewką i dokładnie całą zawartość garnka blendujemy blenderem.

Dodajemy odsączoną ciecierzycę i całość zagotowujemy. Próbujemy ewentualnie doprawiamy pieprzem.

Do podania możemy wykorzystać jogurt naturalny.

Zupa jest naprawdę przepyszna.

Zdjęcie - Zupa z pieczonych pomidorów i papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów