Zupa z kurczaka, kukurydzy i pomidorów

Kolorowa i bardzo smaczna zupa – trochę podobna do tej, którą przygotowywałam już dawno temu, teraz jednak wzbogacona o paprykę i pomidory. Sprawia wrażenie nieco jesiennej zupy (może to przez ten kolor...), ale tak naprawdę jest doskonała na każdą porę roku – jest zarazem sycąca i rozgrzewająca, a przy tym lekka i niskokaloryczna. Polecam :)
ZUPA Z KURCZAKA I KUKURYDZY
(4-5 porcji)
2 nogi kurczaka (udka i podudzia),
4 szklanki bulionu warzywnego,
1 czerwona papryka,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka krojonych pomidorów,
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka domowej vegety,
suszona bazylia i oregano,
1 łyżka oliwy,
sól i pieprz,
natka pietruszki lub szczypior
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i smażyć chwilę na niewielkim ogniu, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze kilkanaście sekund. Zalać bulionem, włożyć kurczaka i gotować pod przykryciem około 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i gotować kolejne 20 minut. Wyjąć kurczaka, a gdy lekko przestygnie, obrać ze skóry, oddzielić od kości i pokroić w kostkę. Do zupy dodać mięso, osączoną kukurydzę, pomidory i koncentrat. Zagotować. Doprawić do smaku pieprzem, ziołami i domową vegetą, ewentualnie solą. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub szczypiorem.
(na podstawie przepisu z książki „Kuchnia dietetyczna” z moimi zmianami)

ZUPA Z KURCZAKA I KUKURYDZY
(4-5 porcji)
2 nogi kurczaka (udka i podudzia),
4 szklanki bulionu warzywnego,
1 czerwona papryka,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka krojonych pomidorów,
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka domowej vegety,
suszona bazylia i oregano,
1 łyżka oliwy,
sól i pieprz,
natka pietruszki lub szczypior
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i smażyć chwilę na niewielkim ogniu, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze kilkanaście sekund. Zalać bulionem, włożyć kurczaka i gotować pod przykryciem około 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i gotować kolejne 20 minut. Wyjąć kurczaka, a gdy lekko przestygnie, obrać ze skóry, oddzielić od kości i pokroić w kostkę. Do zupy dodać mięso, osączoną kukurydzę, pomidory i koncentrat. Zagotować. Doprawić do smaku pieprzem, ziołami i domową vegetą, ewentualnie solą. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub szczypiorem.
(na podstawie przepisu z książki „Kuchnia dietetyczna” z moimi zmianami)