Zupa z kapustą włoską

Zupa z kapustą włoską
Alternatywa dla kapuśniaku w zwykłej postaci. Dużo lżejsza kapusta włoska świetnie zastąpiła tradycyjną, a z dodatkiem podsmażonych pieczarek zupa nabrała rewelacyjnego smaku.
Mięsna wkładka i solidna porcja warzyw - idealny jednogarnkowy obiad. Polecam na mroźny dzień talerz takiej zupy...

Zdjęcie - ZUPA Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zupa z kapustą włoską - Laura SKŁADNIKI:
  • 40 dkg mięsa z kością (u mnie szponder wołowy)
  • mała główka kapusty włoskiej
  • spora marchew
  • pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 2-3 ziemniaki
  • cebula
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na oleju, oprószyć solą, dodać pieczarki i chwilę razem smażyć. Doprawić pieprzem.

Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą i gotować aż będzie odchodziło od kości.

Zdjęcie - ZUPA Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Marchew, seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka z gotującym się mięsem i gotować 15 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę i dodać do gotującego się wywaru. Gdy ziemniaki będą dochodziły, dodać pokrojoną drobno kapustę i podsmażone pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze pięć minut i podawać.

Kategorie przepisów