Zupa z kalafiorem i ryżem
- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Typowa letnia zupa z kalafiorem, zamiast ziemniaków można dać ryż i uatrakcyjnić mlekiem kokosowym. Oczywiście, ta wersja jest nie dla każdego wtedy polecam zwykłą śmietankę. Jednak fani mleka kokosowego na pewno nie pożałują.
Składniki- kalafior - 1 szt.
- ryż - 1/2 szklanki
- mleko kokosowe - 200 ml
- bulion drobiowy lub warzywny - 500 ml
- cukinia - 1 szt.
- seler naciowy - 1 łodyga
- papryczka chili - 1/2 strączka
- czosnek - 2 ząbki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- natka pietruszki lub szczypiorek - do podania
- masło - 2 łyżki
W garnku rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek oraz pokrojoną w plasterki papryczkę chili, przesmażyć chwilę, mieszając aby czosnek się nie przypalił. Wlać bulion, dodać różyczki kalafiora, pokrojoną cukinię oraz seler naciowy. Gotować ok. 10 min następnie wsypać przepłukany ryż i ponownie gotować aż ryż będzie aldente. Wlać śmietankę i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zupę obficie posypana posiekaną pietruszką. kolendrą lub szczypiorkiem.
Smacznego:)