Zupa z jarmużu

Zdjęcie - Zupa z jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nie ma nic prostszego niż ta pyszna zupa.

Chyba najszybsza z zup pomijając te z proszku, których nie jadam :-)
Jej kolor rozweseli i zaskoczy, a delikatny smak sprawi Wam przyjemność. Wracając z pracy kupcie jarmuż, a obiad będzie gotowy w 15 minut.
Jarmuż to roślina należąca do kapustowatych, zapomniana i niestety traktowana bardzo źle. Z pewnością nieraz omijaliście jarmuż na zakupach, a jest on bardzo smaczny i można wykonać z nim wiele kuchennych wariacji :-)

Nie wierzycie? Kupcie! Może przekonacie się dzięki tej prostej zupie.


Składniki:

250 g jarmużu
1 cebula czosnkowa duża
2 ząbki czosnku
1 pietruszka korzeń
1 kostka smaku – pietruszkowa
3 czubate łyżki śmietany 18%
pieprz i sól do smaku
1 ½ szklanka wody
1 łyżka masła płaska
1 łyżka oliwy
ćwiartka cytryny
starty parmezan

przybranie: kilka umytych listków jarmżu, sok z cytryny, parmezan


Przygotowanie:

Wycinamy kręgosłup z liści ;-) Cebulę drobno kroimy i dusimy pod przykryciem na oliwie i maśle.
Obieramy pietruszkę dzielimy na 2 części, grubszą wrzucamy do garnka, mniejszą do duszonej cebuli i dusimy dalej razem z nią. Do garnka wrzucamy kostkę smaku i zalewamy szklanką wody. Kiedy woda już wrze, wrzucamy jarmuż, a do niego czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Na jarmuż przekładamy cebulę i wszystko tym razem trzymamy w garnku, aż liście jarmużu zrobią się intensywnie zielone – myślę, że ok. 4 minut. Dopiero wtedy mieszamy i dusimy następne 5 minut dolewając ½ szklanki wody.
Następnie doprawiamy przyprawami i blendujemy, po czym cały czas mieszając dodajemy śmietanę. Później na małym ogniu podgrzewamy. W międzyczasie siekamy drobno kilka listków jarmużu, doprawiamy je sokiem z cytryny i układamy delikatnie na wierzchu zupy, która jest delikatną pianką. Na koniec posypujemy całość odrobią parmezanem.
Smacznego :-)

Przepisy z tych kategorii

Jabłkowe smoothie z jarmużem

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Zupa brokułowa

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

1

Koper. Pesto i dziki łosoś. Se…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

2

Sałatka z fasolki szparagowej…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Zupa z jarmużem i kaszą jaglan…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Placki warzywne z ziołami

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Przepisy z tych kategorii

Sałatka na ciepło z kurkami i…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

2

Piperade

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

Smażone krążki cukinii

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

2

Kuskus z warzywami

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

1

Mule w piwie

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Agua fresca z borówek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku