Zupa z jarmużu

Zdjęcie - Zupa z jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nie ma nic prostszego niż ta pyszna zupa.

Chyba najszybsza z zup pomijając te z proszku, których nie jadam :-)
Jej kolor rozweseli i zaskoczy, a delikatny smak sprawi Wam przyjemność. Wracając z pracy kupcie jarmuż, a obiad będzie gotowy w 15 minut.
Jarmuż to roślina należąca do kapustowatych, zapomniana i niestety traktowana bardzo źle. Z pewnością nieraz omijaliście jarmuż na zakupach, a jest on bardzo smaczny i można wykonać z nim wiele kuchennych wariacji :-)

Nie wierzycie? Kupcie! Może przekonacie się dzięki tej prostej zupie.


Składniki:

250 g jarmużu
1 cebula czosnkowa duża
2 ząbki czosnku
1 pietruszka korzeń
1 kostka smaku – pietruszkowa
3 czubate łyżki śmietany 18%
pieprz i sól do smaku
1 ½ szklanka wody
1 łyżka masła płaska
1 łyżka oliwy
ćwiartka cytryny
starty parmezan

przybranie: kilka umytych listków jarmżu, sok z cytryny, parmezan


Przygotowanie:

Wycinamy kręgosłup z liści ;-) Cebulę drobno kroimy i dusimy pod przykryciem na oliwie i maśle.
Obieramy pietruszkę dzielimy na 2 części, grubszą wrzucamy do garnka, mniejszą do duszonej cebuli i dusimy dalej razem z nią. Do garnka wrzucamy kostkę smaku i zalewamy szklanką wody. Kiedy woda już wrze, wrzucamy jarmuż, a do niego czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Na jarmuż przekładamy cebulę i wszystko tym razem trzymamy w garnku, aż liście jarmużu zrobią się intensywnie zielone – myślę, że ok. 4 minut. Dopiero wtedy mieszamy i dusimy następne 5 minut dolewając ½ szklanki wody.
Następnie doprawiamy przyprawami i blendujemy, po czym cały czas mieszając dodajemy śmietanę. Później na małym ogniu podgrzewamy. W międzyczasie siekamy drobno kilka listków jarmużu, doprawiamy je sokiem z cytryny i układamy delikatnie na wierzchu zupy, która jest delikatną pianką. Na koniec posypujemy całość odrobią parmezanem.
Smacznego :-)

Przepisy z tych kategorii

Wigilijne pierogi z kapustą i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Karp pieczony w korzeniach

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Sałatka śledziowa z buraczkami

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Postna kapusta z grzybami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ryba z rodzynkami i czerwoną…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Rolmopsy z zielonym jabłkiem i…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

3

Chowder

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pierogi z kapustą i grzybami

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Bezglutenowy zakwas na barszcz

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Barszcz wigilijny na zakwasie

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Kluski z suszonymi śliwkami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Sałatka ze śledziem i groszkie…

napiecyku napiecyku
napiecyku