Zupa z fasolki szparagowej

Zupa z fasolki szparagowej

Smaczna i lekka zupa na bazie typowo letniego warzywa, jakim jest fasolka szparagowa. Wprawdzie na takie dzikie upały jak dziś najlepszy byłby jakiś chłodnik, ale taką zupą też nie pogardzimy ;) Zupa z fasolki szparagowej jest niskokaloryczna i nie obciąża organizmu zmęczonego upałami.

Zdjęcie - Zupa z fasolki szparagowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ

  • 400g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej, u mnie żółta),
  • 1 skrzydło z indyka,
  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • ¼ bulwy selera,
  • 1 niewielka cebula lub ok. 10cm kawałek pora,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 3 łyżki kaszy pęczak,
  • 2 łyżeczki domowej vegety,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki do posypania


Mięso umieścić w garnku, zalać 1 litrem wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut.
Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki, obranego selera i ziemniaki w kostkę. Cebulę lub pora posiekać. Wszystkie warzywa wrzucić do zupy, doprawić domową vegetą, solą i pieprzem. Gotować około 5 minut, następnie wsypać pęczak i gotować jeszcze 15 minut, aż warzywa i kasza będą miękkie.
Zupę zdjąć z ognia i posypać natką pietruszki.
Skrzydło z indyka można wyjąć, mięso oddzielić od kości i dodać do zupy.


(inspiracja)

Kategorie przepisów