Zupa z brukselkami i karmelizowaną cebulą

Zupa z brukselkami i karmelizowaną cebulą
Nadszedł czas powrotu. Długo mnie tu nie było, zdecydowanie zbyt długo. Niestety czasami w życiu bywa tak, że trzeba zniknąć by później mój wrócić silniejszym i pełnym energii do dalszego działania.Witam ponownie i zapraszam:)
Zdjęcie - Zupa z brukselkami i karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDzisiaj zapraszam na zupę z brukselką, która niepodważalnie jest warzywem kontrowersyjnym. Przez jednych ukochanym, przez innych znienawidzonym. Nie znam chyba nikogo, komu brukselka jest obojętna. Ja należę oczywiście do tej pierwszej grupy, uwielbiającej to warzywo dlatego też postanowiłam poeksperymentować i ugotować z niej zupę. Połączenie tych mini kapustek ze słodką cebulką może się wydawać dziwne, ale uwierzcie, jest pyszne.
Zupa z brukselkami i karmelizowaną cebulą:
  • 300 g brukselek, rozkrojonych na pół
  • 4 białe cebule, obrane i pokrojone w piórka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

  • śmietanka do podania

W dużym garnku rozpuszczam masło, dodaję cebulę, dusze pod przykryciem na małym płomieniu ok 10 min, do czasu aż cebula stanie się szklista. Dodaję cukier i ocet balsamiczny, duszę całość mieszając od czasu do czasu, do momentu, w którym cały ocet odparuje (ok 2-3 min). Następnie wrzucam brukselkę i wlewam bulion, przykrywam połowicznie garnek i gotuję na małym płomieniu ok 10 do czasu aż brukselka będzie miękka, ale wciąż chrupiąca i nierozpadająca się.
Zupę podaje z kleksem śmietany lub bez.

Smacznego

Kategorie przepisów