Zupa z brukselką, boczkiem i ziemniakami

Pyszna, gęsta zupa z dużą ilością brukselki, boczkiem i ziemniakami. Zabielona śmietanką z dodatkiem musztardy, co nadaje jej wspaniałego smaku! Świetna zupa na jesienno-zimowe chłody. Znika błyskawicznie, dlatego najlepiej przygotować ją od razu z podwójnej porcji! 🙂

4
Kalorie550
kcalSkładniki400 g brukselki
200 g wędzonego boczku w plastrach
1 średnia cebula
500 g ziemniaków
1 l bulionu z kurczaka
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
2 liście laurowe
3 ziarna pieprzu ziarnistego
3 ziarna ziela angielskiego
50 ml śmietany kremówki
1 łyżka musztardy
sól, pieprz
- Brukselkę umyć, obrać i poprzekrawać na pół. Boczek pokroić w cienkie plastry, następnie na mniejsze kawałki. Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić boczek, podsmażać na średnim ogniu aż wytopi się tłuszcz a boczek lekko się zarumieni, wówczas dodać cebulę i smażyć często mieszając przez 2 minuty. Dodać masło i brukselkę. Po około 3 minutach dodać ziemniaki, smażyć razem przez chwilę, następnie wlać gorący bulion, dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
- Śmietanę wymieszać z musztardą i kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlać do garnka, wymieszać. Posmakować, w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i
pieprzem.