Zupa wiśniowa z kluskami kładzionymi

Zupa wiśniowa z kluskami kładzionymi
przepis:

250 g wiśni

500 ml wody

100 ml śmietany 30 %

1-2 łyżki cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

kawałek kory cynamonu, 2 goździki

płatki migdałowe

Wiśnie opłukać i wydrylować.

Wodę zagotować, dodać cukier, korę cynamonu i goździki, a następnie wiśnie.

Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody.

Kiedy wiśnie będą miękkie, zupę zaciągnąć mąką ziemniaczaną i połączyć z częścią śmietany.

Resztę śmietany ubić.

Zupę wyłożyć na talerz, dodać kluski kładzione , wierzch zupy udekorować śmietaną i płatkami migdałowymi.

Kluski kładzione:

1 jajko

150 g mąki pszennej

sól

0,5 łyżeczki cynamonu

Jajko roztrzepać, dodać mąkę, sól i cynamon.

Wszystko razem wymieszać, a następnie ciasto wybijać łyżką aż do ukazania się pęcherzyków powietrza.

Wodę zagotować z solą.

Ciasto nabierać łyżką i kłaść małe podłużne kluski na wrzącą osoloną wodę. Zamieszać, zagotować pod przykryciem.

Gotowe kluski wyjąć łyżką cedzakową

Zdjęcie - Zupa wiśniowa z kluskami kładzionymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów