Zupa wiśniowa


Słysząc hasło: zupa owocowa nie jedna osoba się skrzywi. Myślę, że osoby, które wystawiają krzywdzącą ocenę zupie wiśniowej, nigdy jej nie próbowali i nie zdają sobie sprawy, że w smaku i konsystencji przypomina kisiel. A w to, że domowy kisiel ze świeżych wiśni może nie smakować ciężko mi uwierzyć! Oprócz walorów smakowych, atutem zupy wiśniowej jest szybki czas przygotowania. Wystarczy 15 minut..więc do dzieła i życzę smacznego :)
Zupa wiśniowa 500 g wydrylowanych wiśni 400 ml wody 100 ml soku wiśniowego z kompotu (można zastąpić wodą) skórka z cytryny 2 goździki 50 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej drobny makaron
Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go według instrukcji na opakowaniu .Wydrylowane wiśnie wrzucamy do garnka i zalewamy kompotem z wodą. Ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy goździki i cukier-gotujemy 10 minut. Następnie mieszamy trzepaczką mąkę ziemniaczaną z dwiema łyżkami zimnej wody. Wiśnie z gotującego się kompotu odcedzamy, wyciągamy z garnka i odstawiamy. Mąkę wymieszaną z wodą wlewamy do gotującego się kompotu i mieszamy. Po minucie dodajemy odcedzone wiśnie i całość gotujemy jeszcze dwie minuty. Gotową zupę podajemy z drobnym makaronem i jogurtem naturalnym lub śmietaną. Można ją także posypać łyżką cukru.
Tosia