Zupa wiosenna z lanymi kluseczkami


p.s. Podobno świetnie smakuje ze smażonymi na maśle kurkami, w co jestem bardzo skłonna uwierzyć.

Lane kluseczki: - 1 jajko - 2,5 łyżki mąki - 1 łyżka wody gazowanej - 1/4 łyżeczki soli
Umyj dokładnie ziemniaczki. Nie trzeba obierać ich ze skórki. Przekrój je na 4 części i włóż do garnka. Zalej je wodą, na centymetr ponad ich wysokość i wsyp łyżeczkę soli. Zagotuj i od momentu wrzenia gotuj jeszcze przez 5 minut. Odcedź na sitku, odłóż na bok i przepłucz garnek.
Pokrój kalafior na małe kawałki. Do garnka nalej mleko i 150 ml wody, wsyp cukier, włóż kalafior i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut.
W czasie gdy gotuje się kalafior pokrój inne warzywa. Groszek podziel na 2 kupki. Z obydwu kupek wyciągnij ziarenka groszku ze środka i wrzuć do miski, a z jednej z nich dodaj jeszcze pokrojone na małe kawałki łupinki (groszek cukrowy ma miękkie, jadalne łupinki, jeśli używasz innej odmiany, dodaj tylko ziarenka groszku ze środka).
Obierz ze skórki kalarepkę i pokrój na małe kawałki. Dorzuć do miski z groszkiem. Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do miski. Młode marchewki umyj, pokrój w plastry (jeśli wolisz, możesz je obrać ze skórki, ale nie ma takiej potrzeby) i dorzuć do miki.
Gdy kalafior będzie już miękki, odcedź go na sitku i odłóż na bok (najlepiej razem z wcześniej ugotowanymi ziemniakami). Przepłucz garnek
Pokrojone warzywa z miski (pomijając ugotowane ziemniaki i kalafior) wrzuć do garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj łyżkę masła i gotuj przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu dodaj ziemniaki i kalafior. Posiekaj koperek i dodaj do zupy. W miseczce połącz ze sobą kwaśną śmietanę i śmietankę kremówki, dobrze wymieszaj. Dodaj kilka łyżek zupy do śmietanki, aby ją ogrzać, żeby się nie ścięła i wlej śmietanę do garnka. Przypraw solą, pieprzem i octem.
W filiżance połącz ze sobą składniki na lane kluseczki. Dobrze wymieszaj łyżeczką, aby powstała lejąca, jednolita masa.
Na ostatnim etapie gotowania do przyprawionej już zupy wlewaj z łyżeczki masę na lane kluseczki. Powinny ściąć się po 2 minutach i po tym czasie zupa jest gotowa do podania.
Śliwka