Zupa warzywna z kaszą bulgur
- Wynik: 50
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 40 minuty
Pyszna, lekka zupa, pełna warzyw, mięsa i cudownej kaszy bulgur. Główny smak tej zupy to kukurydza oraz seler naciowy. Można podać bez śmietanki, ja jednak odrobinę lubię. Polecam:)
Składniki- udko z kurczaka - 1 szt.
- seler naciowy - 3 łodygi
- kukurydza - 1 puszka
- marchewka - 2 szt.
- kasza bulgur - 3/4 szklanki
- śmietanka - 1/2 szklanki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- natka pietruszki - 3 łyżki
W garnku zagotować ok. 3-4 l wody. Włożyć umyte i oczyszczone udko. Dodać odrobinę soli, marchewkę pokrojoną w kostkę i gotować ok. 30 min. Następnie dodać pokrojone w paseczki łodygi selera. Jeśli udko jest miękkie można już wyjąć i obrać mięso. Do zupy dodać przepłukana kaszę bulgur i gotować ok. 10 min. Następnie dodać osączoną kukurydzę oraz obrane mięso z kurczaka. Wlać śmietankę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zupę posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:)