Zupa warzywna z ciecierzycą
 
             
 
 Tę prostą , ale niezwykle pyszną i pożywną zupę najczęściej przygotowuję zimową porą, bo właśnie o tej porze roku smakuje najbardziej. Jest sycąca i mocno rozgrzewająca . 
  Zupę z dodatkiem ciecierzycy przygotowuję również w postaci gęstego kremu tutaj z dodatkiem chrupiących grzanek lub ulubionego pieczywa. Obie wersje smakują wybornie i są godne polecenia ze względu na wartości odżywcze ciecierzycy. Tym razem przygotowałam zupę wykorzystując gotowe ziarna ciecierzycy ze słoika, dzięki czemu zupa powstała w ekspresowym tempie. Można również suche ziarna ugotować samodzielnie po wcześniejszym namoczeniu ich w wodzie przez kilkanaście godzin/10-12/ .
 Zupę z dodatkiem ciecierzycy przygotowuję również w postaci gęstego kremu tutaj z dodatkiem chrupiących grzanek lub ulubionego pieczywa. Obie wersje smakują wybornie i są godne polecenia ze względu na wartości odżywcze ciecierzycy. Tym razem przygotowałam zupę wykorzystując gotowe ziarna ciecierzycy ze słoika, dzięki czemu zupa powstała w ekspresowym tempie. Można również suche ziarna ugotować samodzielnie po wcześniejszym namoczeniu ich w wodzie przez kilkanaście godzin/10-12/ . 
 Składniki:
 
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- ok.600 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- kawałek selera naciowego
- 2 ziemniaki
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- zielona pietruszka lub kolendra do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
 oraz 
 kuleczki z ciasta francuskiego/lub ptysiowego/
 
  Wykonanie:
 Wykonanie:
 -Warzywa dokładnie umyć i pokroić w kostkę,wodę zagotować.
 -W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek i cebulę, chwilę podsmażyć.
 -Dodać pokrojone warzywa, zamieszać i dusić ok.2-3 min.
 -Wlać wodę, przykryć garnek i gotować do miękkości warzyw.
 -Do ugotowanych warzyw wsypać ziarna ciecierzycy.
 -Dodać przyprawy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
 -Podawać z kuleczkami z ciasta francuskiego lub ptysiowego, udekorować zieloną pietruszką lub kolendrą.
 Gęstość zupy można dowolnie uregulować dolewając przegotowanej wody. 
 
  
 
 
            