Zupa tikka masala
            Zupa tikka masala to wariacja na temat bardzo słynnego już dania kuchni indyjskiej-kurczaka tikka masala. Na pewno każdy już próbował to pyszne danie, a jeżeli nie to koniecznie trzeba nadrobić te zaległości. Polecam przepis Jamiego Olivera, który wykonałam już na początku mojej przygody z gotowaniem. Zupa też jest pyszna, z pomidorami i mleczkiem kokosowym, pikantna i bardzo aromatyczna, podana z papryką i kurczakiem z pewnością zachwyci wszystkich fanów kuchni indyjskiej. Jest też bardzo łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo sycąca, polecam na obiad w zapracowanym tygodniu.
Scroll down for English

(4 porcje)
Składniki:
- 4 łyżki oleju kokosowego lub oleju roślinnego
 - 1 mała cebula, pokrojona w plasterki
 - 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
 - 1 1/2 łyżeczki chilli cayenne lub więcej, jeśli lubisz pikantne potrawy
 - 1 łyżka garam masala
 - 1 łyżeczka mielonego imbiru
 - 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
 - 1 łyżeczka kurkumy
 - 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
 - 2 szklanki bulionu drobiowego
 - 2 x 400 g puszki krojonych pomidorów
 - 1 x 400 g puszka mleka kokosowego
 - sól, pieprz i cukier do smaku
 - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
 - 500 g mięsa z kurczaka, upieczonego i posiekanego
 
Przygotowanie:
- W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej kokosowy, wrzuć cebulę i podsmaż przez 4 minuty, po czym dodaj czosnek i podsmaż mieszając przez kolejne 3 minuty. Dodaj chili cayenne, garam masalę, imbir, kmin, kurkumę i cynamon i podsmaż przez 3 minuty, aż poczujesz ich intensywny zapach.
 - W międzyczasie, rozgrzej średnią patelnię na średnim ogniu z 2 łyżkami oleju, włóż kurczaka i paprykę i podsmaż przez 5 minut aż papryka zmięknie a kurczak ładnei zarumieni i odstaw.
 - Dodaj do garnka z przyprawami 2 szklanki bulionu, pomidory i mleko kokosowe i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.
 - Następnie zdejmij rondel z ognia, zmiksuj zupę blenderem na gładki krem , umieść ponownie na średnim ogniu, włóż kurczaka z papryką i podgrzewaj przez kolejne 5 minut.
 - Dopraw zupę solą, pieprzem i cukrem i podawaj.
 
Smacznego!

English version
Tikka masala soup(4 servings)
Ingredients:
- 4 tbsp coconut oil or vegetable oil
 - 1 small onion, sliced
 - 3 garlic cloves, minced
 - 1 1/2 tsp cayenne pepper or more if You like spicy
 - 1 tbsp garam masala
 - 1 tsp ground ginger
 - 1/2 tsp ground cumin
 - 1 tsp tumeric
 - 1/2 tsp ground cinnamon
 - 2 cups chicken stock
 - 2 x 400 g can crushed tomatoes
 - 1 x 400 g can coconut milk
 - salt, pepper and sugar to taste
 - 1 red pepper cut into cubes
 - 500 g chicken, cooked and shredded
 
Preparation:
- Heat coconut oil over medium high heat in a soup pot. Sauté the onion for 4 minutes then add garlic for 3 more minutes. Add cayenne pepper, garam masala, ginger, cumin, turmeric, and cinnamon. Sauté for 3 minutes longer until spices are fragrant.
 - Meanwhile heat medium pan over high heat with 2 tbsp of oil, add chicken and bell pepper a cook for 5 minutes until soft. Set aside.
 - Add to the pot, 2 cups of chicken stock, tomatoes and coconut cream. Simmer for 15-20 minutes.
 - Using an immersion blender purée soup until smooth and creamy. Add chicken and pepper and cook for 5 minutes.
 - Season with salt, pepper and sugar to taste and serve.
 
Enjoy!
