Zupa tajska z kurczakiem i warzywami
Rozgrzewająca, aromatyczna zupa tajska z kurczakiem, warzywami i mleczkiem kokosowym. To jedna z najpopularniejszych azjatyckich zup. Jest prosta, szybka i doskonale smakuje w zimny pochmurny dzień :).
PRZEPIS NA ZUPĘ TAJSKĄ Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
(6 porcji)
Składniki :
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 mała cebula
1 marchewka
150 g małych pieczarek
1 czerwona papryka
4 łyżki kukurydzy z puszki
1 ½ l bulionu drobiowego
200 ml mleczka kokosowego
3 łyżeczki zielonej pasty curry
½ łyżeczki kurkumy
2 łyżki sos rybnego
1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego
Dodatkowo :
150 g makaronu ryżowego
kolendra/natka pietruszki
limonka
Jak zrobić zupę tajską z kurczakiem i warzywami :
Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i marchew obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plastry (można zetrzeć na tarce, na bocznym ostrzu). Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją na mniejsze kawałki. Makaron ryżowy przygotować wedle informacji zawartej na opakowaniu. Bulion podgrzać. W większym garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę, smażyć przez 2 minuty, następnie dodać pastę curry i kurkumę, smażyć razem przez pół minuty często mieszając. Dodać kurczaka, smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Następnie do garnka wrzucić marchewkę i pieczarki, smażyć przez kolejne 2 minuty. Zalać ciepłym bulionem. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, dodać paprykę i kukurydzę, gotować kolejne 3-4 minuty. Wlać sos rybny. Mleczko kokosowe wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlać do garnka. Dokładnie wymieszać, ściągnąć z palnika. Zupę podawać z makaronem ryżowym, posypaną kolendrą lub natką pietruszki. Można skropić sokiem z limonki do smaku.