Zupa serowo-cebulowa

Pyszna, gęsta, lekko pikantna zupa serowo-cebulowa. Intensywny smak cebuli idealnie łączy się z kremowym, delikatnym smakiem sera. Jeśli macie pod ręką gotowy wywar przygotujecie ją w 20 minut. Można podawać ją z grzankami, najlepiej przygotowanymi samodzielnie :), tutaj znajdziecie podpowiedź jak zrobić grzanki do zupy lub sałatki – klik.

3
Kalorie470
kcalSkładniki1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
3 duże cebule
150 g serka topionego (użyłam ementalera)
1 ziemniak
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1/3 łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki tymianku
sól, pieprz
- Cebule obrać i pokroić w piórka. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem i smażyć przez kilka minut aż ładnie się zarumieni. Dodać paprykę, majeranek i tymianek, wymieszać, wrzucić ziemniaka i smażyć przez chwilę razem. Następnie zalać ciepłym bulionem. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10-15 minut.
- Po tym czasie ściągnąć zupę z palnika i zblendować. Odlać trochę do większej miski, dodać ser topiony i zblendować aż cały ser się rozpuści. Wlać z powrotem do garnka, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po dodaniu serka zupę można podgrzać, ale nie należy jej już doprowadzać do zagotowania.