Zupa serowa z kurkami

Zupa serowa z kurkami
Zdjęcie - Zupa serowa z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa serowa z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa serowa z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa serowa z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa serowa z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 ml bulionu
  • 200 g kurek
  • 150 g sera mimolette
  • 150 g sera cheddar
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 50 g cebuli
  • 35 ml oleju Oliwier z oliwą
  • 10 g mąki pszennej
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Cebulę i 1 ząbek czosnku kroimy w bardzo drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju Oliwier. Nie rumienimy. Oprószamy mąką pszenną i podsmażamy jeszcze pół minuty. Energicznie mieszając, dolewamy bulion. Doprowadzamy do wrzenia. Gdy podstawa zupy zgęstnieje, dolewamy śmietankę. 


Podgrzewamy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Po około 5 minutach dodajemy starte sery i mieszamy, aż się dokładnie roztopią w gorącej zupie. 


Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Oczyszczone kurki smażymy z tymiankiem i czosnkiem na oleju. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.


Zupę nalewamy do talerzy. Na środek wykładamy po porcji kurek. Podajemy z grzanką.

Kategorie przepisów