Zupa pomidorowa z ryżem

Zupa pomidorowa z  ryżem

Pomidorowa to moja ulubiona zupa. Z ryżem lub ziemniakami. Z lanymi kluskami też nie pogardzę. Z makaronem, natomast zjem, ale z mniejszym apetytem. Najbardziej lubię taką słodką , na wywarze z marchewki i drobiu, z dużą ilością posiekanego świeżego koperku. Albo tę, niezbyt słodką, ale za to doprawioną czosnkiem. Jest pyszna, choć trochę blada, bo zazwyczaj dodaję do niej domowy przecier, nie koncentrat... i sporo śmietany - koniecznie!, bo akurat taką lubi moje dziecko... 

Zdjęcie - Zupa pomidorowa z  ryżem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa pomidorowa z ryżem

Składniki:

  • 1-2 marchewki*
  • pietruszka*
  • ćwiartka kurczaka, kości wołowe lub 2 kostki bulionu
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 torebka lub 10 dag ryżu
  • 2 łyżki śmietany (lub więcej, w zależności od upodobań smakowych) śmietany
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego, lub pomidory z puszki albo domowy przecier do smaku
  • 1 łyżka mąki
  • posiekany koperek
  • odrobina cukru
  • sól
  • pieprz (opcjonalnie)
  • ząbek czosnku (opcjonalnie, ale polecam)

 

Jeśli używamy kostek rosołowych, to należy je rozpuścić w 1,5 litra wrzącej wody. Następnie dodać listek i ziele oraz warzywa pokrojone w cienkie słupki lub starte na tarce o dużych oczkach. Gotować, aż warzywa zmiękną. Koncentrat rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody i wlać do zupy. Zagotować. Śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami wody oraz szczyptą soli dokładnie wymieszać, by nie było grudek i wlać do zupy. Chwilę gotować. Ryż ugotować na sypko, osączyć i wrzucić do zupy. Na koniec doprawić jeśli trzeba, solą, pieprzem czy roztartym czosnkiem. Przed podaniem gotową pomidorówkę obficie posypać koperkiem.

Jeśli gotujemy zupę na mięsie, to umytą ćwiartkę (lub inną część kurczaka) lub kości wkładamy do garnka, dodajemy ziele i listek oraz warzywa w całości lub jeśli są wyjątkowo duże przekrojone na pół. Całość zalewamy 1,5 litra zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień,  wodę solimy smaku i gotujemy, aż warzywa i mięso zmiękną.

Miękkie mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru. Mięso kroimy w kostkę lub paski, a warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ryż wsypujemy do wywaru i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy koncentrat , przecier lub pomidory z puszki (zmiksowane), śmietanę ze szczyptą soli oraz mąkę dokładnie wymieszaną z niewielką ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mięso i warzywa i jeszcze chwile gotujemy. Zestawiamy z ognia i doprawiamy cukrem, solą, czosnkiem i ew. pieprzem. A na koniec dosypujemy mnóstwo świeżego, posiekanego koperku.

*lub porcja włoszczyzny wraz z porem i selerem

/źródło: "Przyślij przepis" + moja modyfikacja/

Smacznego!

Kategorie przepisów