Zupa pieczarkowa
Bardzo smaczna zupka pieczarkowa mi wyszła aż ślinka cieknie, idę jeść bo mi zaraz zjedzą :-) bardzo polecam a jej zapach rozchodzi się po całym domu.
2 LITRY WODY
4 KOSTKI ROSOŁOWE
1 ŁYŻKA VEGETY
1/2 ŁYŻECZKI SOLI
2 ZĄBKI CZOSNKU
1 POR
2 MARCHEWKI
2 UDKA Z KURCZAKA
1 kg PIECZAREK
5 DUŻYCH ZIEMNIAKÓW
200 ml JOGURTU NATURALNEGO LUB KWAŚNEJ ŚMIETANY
3-4 ŁYŻKI MAKI PSZENNEJ
Mięso oczyścić i umyć, zalać woda dodać marchew i por. W międzyczasie obrać ziemniaki umyć i pokroić w kostkę wrzucić do mięsa gdy wywar się zagotuje dodaj przyprawy oprócz czosnku i gotuj na małym ogniu. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki następnie podsmażyć na patelni. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodaj usmażone pieczarki oraz zmiażdżony czosnek i gotuj aż mięso będzie miękkie a zupa nabierze smaku pieczarek. Nalej pół szklanki wody i wymieszaj mąkę wraz z jogurtem naturalnym lub śmietaną i połącz z zupą - ewentualnie dopraw do smaku.
Smacznego