Zupa paprykowa

Zupa paprykowa

Smaczna zupka paprykowa po świątecznym obżarstwie w sam raz :-) ostra taka jak lubię z pieczonej papryczki pycha...

Zdjęcie - ZUPA PAPRYKOWA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

800 ml WYWARU DROBIOWEGO

3 CZERWONE DUŻE PAPRYKI

2 CEBULE

SÓL, PIEPRZ DO SMAKU

VEGETA DO SMAKU

2 ŁYŻKI STOŁOWE SOKU Z CYTRYNY

2 CHILI W PROSZKU

1 NATKA PIETRUSZKI

10 dag SERA ŻÓŁTEGO (niekoniecznie)

2 ZĄBKI CZOSNKU

Papryki upiec w piekarniku 200 C ok 30 minut, następnie wyjąć i przełożyć do worka by szybko zeszła skórka. Do garnuszka wlać wywar i podgrzewać, cebulę oczyścić - pokroić w piórka i usmażyć na małej ilości tłuszczu. Usmażona cebulę przełożyć do garnka, a paprykę obrać ze skóry i pokrojoną na mniejsze kawałki przełożyć również do zupy (oczyszczoną) i zagotować. Pod koniec gotowania dodać zmiażdżony czosnek by nie tracił swoich wartości. Wszystko zmiksować i doprawić do smaku. W międzyczasie pokroić drobniutko natkę pietruszki i posypać po wierzchu przed podaniem wraz z żółtym serem startym na tarce o drobnych oczkach.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów