Zupa paprykowa
Smaczna zupka paprykowa po świątecznym obżarstwie w sam raz :-) ostra taka jak lubię z pieczonej papryczki pycha...
800 ml WYWARU DROBIOWEGO
3 CZERWONE DUŻE PAPRYKI
2 CEBULE
SÓL, PIEPRZ DO SMAKU
VEGETA DO SMAKU
2 ŁYŻKI STOŁOWE SOKU Z CYTRYNY
2 CHILI W PROSZKU
1 NATKA PIETRUSZKI
10 dag SERA ŻÓŁTEGO (niekoniecznie)
2 ZĄBKI CZOSNKU
Papryki upiec w piekarniku 200 C ok 30 minut, następnie wyjąć i przełożyć do worka by szybko zeszła skórka. Do garnuszka wlać wywar i podgrzewać, cebulę oczyścić - pokroić w piórka i usmażyć na małej ilości tłuszczu. Usmażona cebulę przełożyć do garnka, a paprykę obrać ze skóry i pokrojoną na mniejsze kawałki przełożyć również do zupy (oczyszczoną) i zagotować. Pod koniec gotowania dodać zmiażdżony czosnek by nie tracił swoich wartości. Wszystko zmiksować i doprawić do smaku. W międzyczasie pokroić drobniutko natkę pietruszki i posypać po wierzchu przed podaniem wraz z żółtym serem startym na tarce o drobnych oczkach.
Smacznego