Zupa owocowa – wiśniowa

Zupa owocowa to zupa z mojego dzieciństwa, robiona przez moja mamę – idealna na lato. Najbardziej lubię mocno schłodzoną. W tej chwili gotują ją dla mojego dziecka, za on najbardziej lubi z wiśniami . Podaję ją z makaronem, lanymi kluseczkami lub bezami.
Polecam na upalne dni
SKŁADNIKI:
0,5 kg wydrylowanych wiśni (lub inne owoce sezonowe)
1 litr wody
5-6 łyżek cukru
1 kisiel wiśniowy
Wiśnie zalej wodą i zagotuj. Gotuj około 5 minut. Dodaj cukier (jeśli wiśnie są kwaśne to dodaj więcej cukru)
Kisiel rozpuść w 1/3 szklanki zimnej wody i wlej do gotującego kompotu. Mieszaj aż zupa zgęstnieje i się zagotuje. Zestaw z ognia i ostudź.
Podawaj z ugotowanym makaronem lub kluseczkami.
SMACZNEGO