Zupa na zamówienie
Dziecko wróciło z ferii i od progu oznajmiło, że od teraz codziennie na obiad ma być zupa. Hmm... zupa? W chwilę później dowiedziałam się, że najlepiej gdyby była to pomidorowa. I tak od poniedziałku do niedzieli. Pomidorówka od zawsze była ulubioną zupą Viki, ale żeby gotować ją codziennie to już przesada. Chcąc jednak dogodzić dziecku po tygodniowej nieobecności w domu, następnego dnia na stole pojawiła się zamówiona zupa. Nie do końca pomidorowa, ale jednak z pomidorami i jeszcze z pieczoną papryką i soczewicą. Gęsta, sycąca i pyszna.
Zupa pomidorowo-paprykowa z soczewicą
składniki:
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 3 czerwone papryki
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 750 ml bulionu
- 100 g czerwonej soczewicy
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
wykonanie: Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Marchew obieramy i kroimy w grube plastry, a cebulę na ćwiartki. Przygotowane warzywa wraz z ząbkiem czosnku obtaczamy w oliwie i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy je w temperaturze 150°C do miękkości. Upieczone warzywa przekładamy do garnka i wraz z pomidorami miksujemy blenderem. Dolewamy bulion i soczewicę i gotujemy zupę aż soczewica będzie miękka (około 10-15 minut). Zupę doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką.