Zupa na upał vichyssoise


Gdy znudzą Wam się już chłodniki, to jest taka zupa jak vichyssoise którą podaje się schłodzoną z lodówki. Jest pyszna. Mimo, że składniki to głównie ziemniak i por to zupa ta smakuje wybornie, jak z najlepszej restauracji.
Oryginalnie przepis zawiera creme fraiche ( jest świetny creme fraiche do kupienia w ekologicznych sklepach Sobbeke). Ja dodałam zamiast niej białe wytrawne wino. I moim zdaniem jest jeszcze bogatsza w smaku. Możecie zrobić ze śmietaną lub z winem. Sami zobaczcie co bardziej Wam leży:)
Składniki:
ziemniaki - 5 szt.
por ( biała część) - 2 szt.
masło - 2 łyżki
creme fraiche lub śmietanka - 150 ml
bulion w kostce - 1 szt.
wino białe ( opcjonalnie) - 1/2 szklanki
liść laurowy - 1 szt.
tymianek ( najlepiej świeży) do smaku
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Pora kroimy w dość cienkie plasterki. Do garnka dodajemy masło i lekko podsmażamy ziemniaki z porami. Po kilku minutach wlewamy ok. litra wody, dodajemy kostkę bulionową i liść laurowy. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania można wlać wino i odparować. Zupę miksujemy na krem. Dodajemy creme fraiche, tymianek i pieprz. Mieszamy. Zupę zimą jemy od razu latem schładzamy w lodówce i podajemy zimną.