Zupa mleczna z zacierkami
            
Są takie dania, których smak i zapach przywołują wspomnienia z całego życia. Takim moim daniem jest zupa mleczna z zacierkami, którą od kiedy pamiętam gotowała moja babcia. Zupa zacierkowa (to nasza domowa nazwa:)) smakuje dzieciństwem, latami beztroski, pierwszymi wyraźnymi wspomnieniami z życia. Słodkawa, gęsta, prosta zupka, która powoduje, że w oku kreci się łza a w sercu odzywa się wielka tęsknota, za domem wypełnionym rodzinnym ciepłem, uśmiechami i spokojem..., za Babcią dolewającą kolejną dokładkę... 
Zupa mleczna z zacierkami:
- ok 1 szklanki mąki
 - 1 jajko
 - szczypta soli
 
- 1 l mleka 3,2%
 - ½ łyżeczki soli
 - 1 łyżka cukru
 
 Mąkę przesiewam, dodaje do niej szczyptę soli, mieszam. Tworzę na środku mąki wgłębienie, w które wbijam jajko. Mieszam całość intensywnie widelcem, następnie zagniatam elastyczne, sprężyste i gładkie ciasto (zajmuję to ok 5 min podczas intensywnego zagniatania). Gotowe ciasto ścieram na tarce o dużym oczku, namaczając je co jakiś czas w mące aby nie kleiło się do tarki, a gotowe zacierki nie sklejały się ze sobą. Starte ciasto rozkładam na lnianej ściereczce i zostawiam na chwile aby obeschło. 
 W garnku doprowadzam do wrzenia ok ½ szklanki wody. Następnie dodaję mleko i zagotowuję. W momencie kiedy mleko zaczyna się gotować zmniejszam płomień pod garnkiem do minimum, dodaję zacierki, sól i cukier. Mieszam całość widelcem aby rozdzielić zacierki, ponownie doprowadzam do wrzenia. Gotuję ok 2-3 min mieszając co jakiś czas (zupa będzie próbować uciec z garnka:P). Podaję natychmiast. 
 Smacznego 
 * Zupa mleczna z zacierkami ma tendencje do gęstnienia. Aby ją rozrzedzić przed ponownym podaniem należy zagotować w oddzielnym garnuszku ok 1 szklanki mleka i dodać je do zupy w trakcie podgrzewania.