Zupa migdałowa

Zupa migdałowa
Pierwszy raz robiłam tę zupę jakieś 10 lat temu razem z koleżanką na Wigilię klasową. Pamiętam, że bardzo mi smakowała, lecz niestety – słodka mleczna zupa nie znalazła uznania wśród czternastoletnich fanów ciastek, chipsów i coli.
Niedawno postanowiłam przypomnieć sobie jej smak. Wzbogaciłam ją dodatkowo o rodzynki i żurawinę. I muszę przyznać, że smakuje mi jeszcze bardziej niż kiedyś.
W mojej rodzinie nie ma zwyczaju podawania tej zupy we Wigilię. Szkoda. Ale zastanawia mnie, kiedy właściwie powinno się ją podawać? Na końcu, jako deser? Czy może na początku, jako zupę? Ktoś mógłby mnie uświadomić? :)

Zdjęcie - Zupa migdałowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ZUPA MIGDAŁOWA
(na 4 porcje)
100g migdałów,
1 litr mleka,
120g ryżu,
2 łyżki cukru,
ćwierć laski wanilii,
30g rodzynek,
20g suszonej żurawiny,
1 łyżeczka drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej,
2-3 łyżki płatków migdałowych,

Migdały zalać wrzątkiem w rondelku, po 10 minutach odcedzić i obrać ze skórek i zmielić w młynku. Mleko zagotować z dodatkiem cukru, rozkrojonej laski wanilii i migdałów. Przykryć i odstawić na 15 minut, po czym wyjąć wanilię.
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, dodać do zupy razem z rodzynkami, żurawiną i skórką pomarańczową. Gotować jeszcze 5 minut.
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni na złocisty kolor i posypać nimi każdą porcję zupy.

(na bazie przepisu z książeczki „Smakołyki z mleka, sera i jaj” z moimi modyfikacjami).

Zdjęcie - Zupa migdałowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów