Zupa marchewkowa z wędzoną papryką


Po przetestowaniu przyprawy do paelli, dzisiaj przepis na szybką zupę marchewkową z dymnym zapachem wędzonej papryki pimenton i nutką cynamonu. Bardzo dobrze tu pasuje odrobina świeżych listków szałwi, którymi posypałam zupę.
Wędzona papryka pimenton dostępna jest w sklepie internetowym kuchni hiszpańskiej na aukcjach Allegro.
Tak jak w przypadku przyprawy do paelli, papryka z tego sklepu jest naprawdę godna polecenia :)
Zupa krem marchewkowa z wędzoną papryką
4 porcje
3 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka
4 marchewki
1 ziemniak
biała część pora – około 10 cm długości
1 łyżeczka papryki wędzonej łagodnej
¼ łyżeczki papryki wędzonej ostrej
szczypta cynamonu
szczypta cukru
sól
świeże listki szałwi do posypania zupy – 1 listek na porcję
Warzywa pokroić na mniejsze kawałki i gotować w bulionie przez 20 minut. Zmiksować na gładką masę. Doprawić papryką, cynamonem, solą i cukrem. Posypać drobno pokrojonymi listkami szałwi.
Podawać z grzankami pszennymi.