Zupa-krem z ziemniaków, pora i selera

Środki ziemniaków, które pozostały po wydrążeniu posłużyły mi do zrobienia pysznej, kremowej zupy. Jej składniki, jak i jasnozielony, przyjemny kolor czynią ją idealną zupą na przedwiośnie :)

Zdjęcie - Zupa-krem z ziemniaków, pora i selera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ZUPA-KREM Z ZIEMNIAKÓW, PORA I SELERA
(na 5-6 porcji)
4 średnie ziemniaki,
1 duży por,
4 łodygi selera naciowego,
2-3 ząbki czosnku,
5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego,
1 kostka śmietankowego serka topionego (100g),
2 łyżki oliwy,
suszona bazylia, tymianek i rozmaryn,
sól i pieprz

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Por oczyścić z uszkodzonych liści, umyć i pokroić w talarki (białe i zielone części). Łodygi selera umyć i pokroić w plasterki.
W garnku zagotować bulion i wrzucić pokrojone ziemniaki – niech się gotują. W tym czasie na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać por, seler i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć kilka minut na niedużym ogniu, aż por zmięknie. Następnie całość przełożyć do gotujących się ziemniaków. Przykryć i gotować ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wtedy zdjąć garnek z ognia, wrzucić serek topiony i po szczypcie każdego z ziół i zmiksować blenderem na gładką, kremową zupę. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku.

Zdjęcie - Zupa-krem z ziemniaków, pora i selera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zupa-krem z ziemniaków, pora i selera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Koperkowo-miętowa sałatka z pę…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka szwedzka

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Zimna kalafiorowa z musem jabł…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Raggmunk (szwedzkie placki zie…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Placki z bobu i cukinii

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pasta z fasoli – wegetariański…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

Zupa krem z kalafiora + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Marynowana czerwona cebulka

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Cukinia faszerowana "Bolognese…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Zupa batatowa z indykiem

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Hummus - przepis podstawowy

Kaś Kaś
Bake&Taste

Pieczona kukurydza z masłem cz…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu