Zupa krem z zielonego groszku z miętą


Zupa krem z zielonego groszku z miętą:
- 1 duża marchew, obrana i pokrojona 5 mm plasterki
- 1 łodygi selera naciowego, pokrojone w 5 mm plasterki
- 1 biała cebula, obrana i pokrojona w dużą kostkę
- 750 ml bulionu warzywnego, wrzącego
- 550 g mrożonego groszku
- mały pęczek świeżej mięty
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy czosnkowej
W garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam marchew, selera i cebulę, dokładnie mieszam. Przykrywam garnek pokrywką, duszę na małym płomieniu ok 15 min, do czasu aż warzywa staną się miękkie. Następnie wlewam do garnka bulion, dodaję groszek, mieszam, doprowadzam całość do wrzenia i gotuję 10 min.Po tym czasie wyłączam płomień pod garnkiem, dodaję miętę, miksuję zupę na krem przy pomocy blendera. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego
