Zupa – krem z soczewicy i kalafiora

Zupa – krem z soczewicy i kalafiora
Zdrowa, gęsta i pożywna zupa z kalafiora i czerwonej soczewicy. Zupa uniwersalna i bardzo prosta w przygotowaniu. Smaczna na co dzień i na świąteczny poczęstunek dla gości. Szczególnie przypadnie do gustu wegetarianom, ponieważ soczewica zawiera dużo białka, do tego jest bogata w kwas foliowy, wapń i żelazo. Krem zagęściłam serkiem topionym, możemy również użyć sera ricotta lub mozzarelli. Bardzo polecam

Zdjęcie - Zupa – krem z soczewicy i kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • około 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/3 kalafiora + kilka różyczek do podania
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryczka chili
  • serek topiony emmentaler 100 g ( u mnie Hochland )
  • 2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • domowa vegeta
  • olej + masło klarowane
Ziemniaki i cebulę kroję w większą kostkę. Marchewkę i papryczkę kroję w plasterki. Kalafior dzielę na mniejsze różyczki. Soczewicę dokładnie płukam na sitku. Na dużej patelni rozgrzewam odrobinę oleju i masło klarowane, dodaję ziemniaki, marchewkę, cebulę, papryczkę i kalafior. Wszystko smażę kilka minut, cały czas mieszając. Kiedy warzywa lekko się przyrumienią, dodaję do wywaru razem z soczewicą i suszoną pietruszką. Całość gotuję około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaję serek, w razie potrzeby doprawiam do smaku domową vegetą. Sól dodajemy pod koniec gotowania, wcześniej dodana, może sprawić, że soczewica nie zmięknie. Zupę miksuję na krem, na talerzu można dodać różyczki kalafiora, pietruszkę lub plasterki chili. Smacznego

Zdjęcie - Zupa – krem z soczewicy i kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów