Zupa-krem z porem i selerem

Zupa-krem z porem i selerem
Dawno nie było zupy na blogu, a to przecież smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Składniki do tej zupy dobierałam intuicyjnie, w rezultacie powstał wyjątkowo smaczny i lekki krem warzywny. Jeżeli przygotujecie tą zupę, podejrzewam, że nikt z domowników lub gości nie domyśli się, z jakich składników została przygotowana. Zupa nie wygląda na zdjęciach tak dobrze, jak smakuje :-) Dosyć pisania, czas na listę zakupów, posłuchajcie……

Zdjęcie - Zupa-krem z porem i selerem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 6 – 7 porcji
  • 2 litry bulionu ( przygotowałam na szyi indyka )
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 500 g pora pokrojonego w krążki ( tylko biała i jasno zielona część )
  • 70 g korzenia selera drobno pokrojonego
  • 3 małe ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 garści szpinaku
  • łyżka suszonej kolendry
  • łyżka czarnuszki
  • 100 g słodkiej śmietanki lub jogurtu
  • masło klarowane
  • vegeta domowa
  1. W dużym rondlu rozgrzewam masło klarowne, dodaję kolendrę, czarnuszkę, cebulę i czosnek. Wszystko smażę, mieszając około 1 minutę.
  2. Dodaję por, całość krótko smażę, następnie duszę pod przykryciem około 10 minut, często mieszając. W razie potrzeby dolewam 1/3 szkl. wody.
  3. Trzy minuty, przed końcem duszenia dodaję szpinak.
  4. Do bulionu dodaję ziemniaki i seler. Warzywa gotuję do miękkości.
  5. Do bulionu dodaję podduszony por z cebulą, śmietanę lub jogurt. Wszystko miksuję na krem i doprawiam do smaku. Podaję z kulkami ptysiowymi, lub czosnkowymi grzankami. Na talerzu można posypać czarnuszką. Smacznego :-)

Zdjęcie - Zupa-krem z porem i selerem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zupa-krem z porem i selerem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów